Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena celo zaporna kazen. Uradno sicer še ni znano, kaj tožilstvo očita Šturmu, po naših podatkih pa je zadeva povezana s Šturmovim imenovanjem "njegovega" nekdanjega državnega sekretarja Roberta Marolta na notarsko mesto.

Spomnimo, da je bil Lovro Šturm pravosodni minister v prvi vladi Janeza Janše, Robert Marolt pa je takrat zasedal mesto državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje. Ko se je Janševi vladi iztekal mandat, je precej prahu dvignilo vladno imenovanje Roberta Marolta za državnega pravobranilca, še bolj nenavadna pa je bila poteza Lovra Šturma, ki je Marolta le dan zatem imenoval še za notarja. Takšno ravnanje pravosodnega ministra takrat ni povzročilo samo mnogo začudenih pogledov, pač pa je izzvalo tudi reakcijo Notarske zbornice Slovenije, ki je na upravnem sodišču izpodbijala Maroltovo imenovanje. V notarski zbornici so bili namreč prepričani, da Robert Marolt ne izpolnjuje zakonsko predpisanih pogojev za imenovanje. Upravno sodišče je nato odločbo ministra Šturma o imenovanju tudi odpravilo in odločilo, da mora o Maroltovi kandidaturi za notarsko mesto ponovno odločati minister za pravosodje. Ministrsko funkcijo je takrat že prevzel Šturmov naslednik Aleš Zalar, ki vsaj po naših podatkih Maroltove kandidature nato ni podprl.

Robert Marolt je zatem kariero nadaljeval v vrstah državnih pravobranilcev, decembra 2008 pa je na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani priromala anonimna kazenska ovadba proti takrat že bivšemu ministru za pravosodje Lovru Šturmu, ki ga je bremenila storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. Kdo je podal ovadbo zoper Šturma, takrat ni pricurljalo na dan, bivši pravosodni minister pa je ovadbo označil za nesmisel. Vse očitke na svoj račun je gladko zavrnil in zatrdil, da so bila vsa imenovanja opravljena v skladu s predpisi.

Kako se bo Šturm, ki se v javnosti v zadnjem času najpogosteje pojavlja kot predsednik Zbora za republiko, zagovarjal na sodišču, bo znano v sredo, ko bo moral na ljubljanskem okrajnem sodišču stopiti pred sodnico Tanjo Tošič Benigar. Kot priča bo na sodišče zagotovo vabljen tudi Robert Marolt, ki zdaj opravlja vidno funkcijo na ministrstvu za notranje zadeve, kjer je državni sekretar.