Nocoj prihajajo na festival ponovno v paketu, in sicer že šestič, tokrat z izvedbami Čajkovskega (Romeo in Julija, fantazija - uvertura), Stravinskega (Koncert za klavir in orkester št. 1 v b-molu, op. 23, z mlado solistko pianistko Yeol Eum Son) in Prokofjeva (suita Romeo in Julija). Gergijev kot ambasador glasbe vedno s sabo na turnejo potegne tudi kakšnega mladega talenta, kot pred leti recimo Ano Netrebko, in poskrbi za najboljšo možno promocijo. Mlada Korejka Yeol Eum Son, ki bo nocoj nastopila v Ljubljani, je lansko leto osvojila drugo mesto na uglednem tekmovanju Čajkovski, ki mu predseduje prav Gergijev in poteka v Sankt Peterburgu in Moskvi.

Že deset let reden gost

Gergijev je bil s svojim Mariinskim gledališčem skupaj na Festivalu Ljubljana nazadnje leta 2010, ko so tako v umetniškem kot v produkcijskem smislu pokazali svoj pravi obraz: dva dni zahtevne operne produkcije (Žena brez sence Richarda Straussa) ter tretji večer še simfonični koncert z dvema izjemno težkima partiturama, Prvim koncertom za orkester Rodiona Ščedrina ter Pomladnim obredjem Igorja Stravinskega, so tudi nam v provinci pokazali, kakšna je veličina teatra, ki sodi med najtehtnejše na svetu. Ob celoviti predstavitvi produkcije Mariinskega gledališča pred dvema letoma je naš glasbeni kritik Gregor Pompe zapisal: "Takšne nadmoči me je mestoma celo že strah, saj kot nekakšen glomazen stroj prestopa iz območja umetnosti v območje industrije. Prav v tem vidim tudi najpomembnejšo razliko v ljubljanskih gostovanjih Valerija Gergijeva: če so se mi zgodnja razkrivala kot vsenavdušujoča umetniška spontanost, je danes že razpoznati klice neusmiljenega produkcijskega pogona."

In četrtič se je Gergijev leta 2010 prikazal še na zaključnem koncertu festivala, ko je v Ljubljano pripeljal še en svoj orkester, ki ga umetniško vodi zadnja leta, sloviti Londonski simfonični orkester, s katerim je izvedel Koncert za violino in orkester Jeana Sibeliusa ter Peto simfonijo Gustava Mahlerja. Z londonskimi simfoniki je sicer Gergijev na ljubljanskem festivalu gostoval že avgusta 2009.

Med najbolj zasedenimi

Valerij Gergijev je prvič v Sloveniji nastopil leta 1997 ob projektu Evropski mesec kulture, ravno tako s svojim Mariinskim gledališčem, na poletnem festivalu Festivala Ljubljana pa je bil prvič leta 2003 in nato še v letih 2004, 2005, 2008, 2009, 2010 in 2011. Tega, da je Gergijev nekako zagledan v Ljubljano in da si je izbral to mestece za svojo redno poletno postojanko v sicer nabito polnem koledarju, se v prvi vrsti veseli direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, seveda pa tudi vrsta njegovih občudovalcev, ki si jih je tudi pri nas nabral že kar precej. Tako veliki umetniki vendarle k nam zaidejo bolj po naključju, Gergijev pa prihaja redno, kar si Slovenija lahko šteje v veliko čast. Z njim raste kultura tudi v tem prostoru, plemeniti ga z vrhunsko glasbo.

Gergijev je sicer verjetno najbolj zaseden dirigent na svetu. Dirigira praktično vsak dan, bodisi simfoničnim orkestrom bodisi v opernih produkcijah na vseh koncih sveta. Včeraj, dan pred ljubljanskim koncertom, so z istim programom, kot ga bodo izvedli nocoj, nastopili še v Eindhovnu na Nizozemskem, 7. septembra pa se Gergijev ponovno vrača na Nizozemsko, in sicer v Rotterdam, kjer bo odprl festival z Rotterdamskimi filharmoniki, ki nosi celo ime po njem. Septembra ga čakajo še koncerti po Rusiji, na Kitajskem in v Angliji.