Štiblarjeva je povedala, da ideja o tem, da bi postala varuhinja, obstaja že nekaj časa, saj da so ljudje na spletnem družbenem omrežju Facebook tudi ustvarili skupino Aleksandro Štiblar za varuhinjo človekovih pravic. A sama o tem dolgo ni razmišljala. Ker pa je dobila toliko prošenj in podpore, se je odločila, da kandidira, je pojasnila.

O programu je še prehitro govoriti, je dodala, saj da je odločitev šele sprejela. Tako napoveduje, da se bodo sedaj organizirali in zbirali podpise podpore. Sicer pa trdi, da se za kandidaturo ni odločila zaradi disciplinskega postopka, ki teče proti njej.

Disciplinski postopek je namreč zahteval generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Kamen spotike naj bi bil članek iz Slovenskih novic, v katerem je Štiblarjeva javno spregovorila o podrobnostih primera štiriletne koroške deklice Klare, ob čemer ni varčevala niti s kritikami na delo tožilskih kolegov.

Sedanja varuhinja se o vnovični vložitvi kandidature še ni odločila

Poleg Štiblarjeve sta kandidaturo za varuha doslej napovedala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in generalni tajnik Zveze Sintov Slovenije Rinaldo DiRicchardi - Muzga. Sedanji varuhinji Zdenki Čebašek-Travnik se mandat izteče 22. februarja 2013, sicer pa se Čebašek-Travnikova o vložitvi kandidature še ni odločila. Napovedala pa je, "da bi v primeru, če bi ji bila ponujena možnost podati soglasje h kandidaturi za vnovičen mandat, soglasje najverjetneje dala".