Vodilni v skupnem seštevku, Španec Fernando Alonso, je bil s svojim ferrarijem udeležen v množični nesreči že v prvem zavoju prvega kroga in je 12. dirko v sezoni predčasno končal, kot tudi Francoz Romain Grosjean (Lotus), Britanec Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) in Mehičan Sergio Perez (Sauber), v bokse na popravilo pa sta morala še Venezuelec Pastor Maldonado (Williams) in Japonec Kamui Kobajaši (Sauber).

Grosjean, ki je pred prvim zavojem zavil v desno, in Alonso, v tem manevru mu je zmanjkalo prostora za prehod v zavoj, sta zadela s kolesi in izgubila nadzor nad voziloma. Alonsov dirkalnik se je v pesku zavrtel in zaletel v Grosjeana. Pri tem so centimetri ločili Francozov dirkalnik in Špančevo čelado. Na veliko srečo se ni zgodilo nič usodnega, čeprav je bolid Lotusa poletel prek Ferrarijevega dirkalnika in potem poškodoval tudi vodilo Pereza.

Alonsu so morali pomagati iz vozila, vendar se je po dirki že javil prek družbenega omrežja ter navijačem sporočil: "Sem dobro in 100-odstotno že usmerjen v Monzo (kjer bo naslednja dirka, op. p.)." Alonso je kljub temu, da je po 23 zaporednih tekmah prvič ostal brez točk, ohranil skupno vodstvo, saj ima 164 točk, drugi je Vettel s 140, tretji pa Avstralec Mark Webber s 132 točkami.

Ko je šel na stezo varnostni avto, je bil vrstni red na prvih dveh mestih nespremenjen, Button je bil pred Räikkönenom, na ostalih mestih pa je prišlo do velikih sprememb. Leteči start je nato minil brez pretresov razen za Maldonada, ki je dokončno zapustil dirko z odlomljenim krilcem.

"Moj dirkalnik je bil zelo dobro pripravljen in sem zlahka kontroliral tudi obrabo gum. Pomagalo mi je tudi to, da sem imel veliko prednost na prvem mestu. Še vedno nismo obupali, čeprav imamo v boju za prvaka velik zaostanek, saj se je izkazalo, da je mogoče dobesedno v trenutku nadoknaditi 25 točk," je dejal Button, svetovni prvak leta 2009. Na cilju je imel 13,624 sekunde prednosti pred Vettlom, ki se je tako visoko zavihtel po kar nekaj prehitevanjih, saj je dirko začel z desetega mesta.

Prvi dve mesti sta bili dolgo oddani, v ozadju pa se je razplamtel boj za tretje mesto. Izkušeni Nemec Michael Schumacher (Mercedes), vozil je svojo tristoto VN, je dolgo za seboj zadrževal tekmece, čeprav so imeli po drugih postankih boljše gume, na koncu pa je moral na drugi postanek osem krogov pred koncem tudi sam in je takoj padel na sedmo mesto. V Spaju, kjer je pred 21 leti vozil svojo prvo dirko svetovnega prvenstva, je pred tem 43-letnik v 15. krogu prišel celo na drugo mesto, vendar je Vettel kmalu ponovno prišel na drugo pozicijo, pri tem pa se je Schumacher vanj v znameniti kombinaciji zavojev pred avtobusno postajo skoraj zaletel.

Po nekaj prehitevanjih je v zadnjih krogih nastop minil brez pretresov. Manj kot pol minute za Buttnom so zaostali le še Räikkönen (25,334), Nemec Nico Hülkenberg (Force India, 27,843) in Brazilec Felipe Massa (Ferrari, 29,845). Slednja sta dosegla najboljša izida sezone.

Grosjean bo izpustil Monzo

Po skrbno preučenih posnetkih nesreče in zaslišanju udeležencev so pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) s 50 tisoč evri in dirko prepovedi kaznovali voznika Lotusa Romain Grosjean. Francoz je po startu prekrižal pot Lewisu Hamiltonu in s tem povzročil nesrečo.

"Moram videti posnetke nesreče. Do tedaj raje ne bi komentiral,“ je po dirki vidno pretresen dejal Grosjean, ki si je pošteno oddahnil, ko je izvedel, da se ni nihče izmed dirkačev poškodoval.

Komisarji so se za izrek kazni odločili, ker so bili mnenja, da je šlo za zelo resen incident, v katerem bi lahko prišlo do hudih poškodb. Tako Grosjean, ki bo tako izpustil dirko v Monzi, kot njegovo moštvo se na kazen ne nameravajo prizožiti.