Türk je v nagovoru, ki je dostopen na spletni strani predsednikovega urada, izpostavil, da je prvi šolski dan še posebej pomemben za prvošolčke in za vse tiste, ki začenjajo šolanje v srednji šoli. "Želim vam, da bi vam ta dan ostal v lepem spominu in da boste v šoli spoznali veliko novih prijateljev," je dejal.

Ob tem jim je zaželel, da bi v tem šolskem letu v šoli izvedeli veliko novega, zanimivega in koristnega. Po njegovih besedah jim bo šola dala veliko znanj, ki jih bodo uporabljali celo življenje. A šola ne bo dala samo znanja. "Veliko se boste naučili tudi o tem, kako pomembno je, da spoštujemo naravo in ljudi - vaše sošolce in prijatelje, starše in sorodnike, učiteljice in učitelje. Lepo vedenje vam bo v življenju vedno koristilo," poudarja predsednik republike.

Dejal je tudi, da mora vsak učenec poiskati in razviti svoje talente. "Tudi če vam pri kakšni stvari ne bo šlo tako dobro kot drugim sošolcem, je vseeno pomembno, da se potrudite. Pomembno pa je tudi, da pomagate drugim sošolcem, ki bodo potrebovali vašo pomoč," je pristavil v video nagovoru šolarjem, ki so ga posredovali iz urada predsednika republike.

Voznikom pa Türk sporoča, da so otroci majhni in da nimajo pregleda nad cestnim prometom, hkrati pa ne znajo vedno dobro oceniti hitrosti avtomobilov, ki se jim bližajo. "Zato vas prosim, da ste posebno pozorni nanje in da prilagodite hitrost vaše vožnje - ne samo na prvi šolski dan, ampak skozi celo leto," je sklenil svoj nagovor.

V ponedeljek se namreč pričenja novo šolsko leto. V šolske klopi bo sedlo okoli 161.200 osnovnošolcev in 78.300 dijakov. Prvič bo šolski prag prestopilo 19.213 prvošolcev.