Na policiji so na spletni strani zapisali, da otroci kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato morajo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.

Spet bodo na cestah rumene rutice, začenja se šolsko leto: Vozniki, pazite na otroke!

Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je na petkovi novinarski konferenci na kateri so predstavili aktivnosti ob začetku novega šolskega leta povedal, da je skrb za varstvo otrok na poti v šolo med najpomembnejšimi nalogami policistov ob začetku šolskega leta. Odgovornost za njihovo varnost pa morajo po njegovih besedah prevzeti vsi udeleženci v prometu.

V Mestni občini Ljubljana (MOL) bodo v okviru akcije 14-dnevne akcije Varna pot v šolo vsak delovni dan med 7. in 9. uro na križiščih v okolicah osnovnih šol in na nekaterih delih šolskih poti prisotni prostovoljci iz združenja šoferjev in avtomehanikov, predstavniki mestnega redarstva in policisti. Ti bodo šolarje podučili o vedenju v cestnem prometu in usmerjali ostale udeležence, je na četrtkovi novinarski konferenci MOL o aktivnostih ob začetku novega šolskega leta povedal predsednik ljubljanskega občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Boris Makoter.

Türk nagovoril šolarje: Učite se, spoštujte in se trudite tudi, ko vam ne bo šlo

Predvsem za prvošolčke

Po njegovih besedah je akcija namenjena predvsem prvošolcem, ostalim šolarjem pa bo z aktivnostmi ponovno okrepili občutek za varnost in pozornost.

Podobno bo, kot so za potrdili predstavniki policijskih uprav, tudi v drugih mestih, med drugim v Kopru, Mariboru, Celju in Novi Gorici. Novogoriški policisti bodo poleg preventivnih aktivnosti za šolarje poostrili tudi nadzor prekoračitev največjih dovoljenih hitrosti, uporabe varnostnega pasu in vožnje pod vplivom alkohola, so v sporočilu za javnost zapisali v MO Nova Gorica.

V Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Javne agencije RS za varnost prometa so za večjo varnost otrok v prometu in na šolskih poteh pregledali postajališča šolskih avtobusov, zagotovili so tudi ustrezno opremljene prehode za pešce, preverili stanje vozil, s katerimi se opravljajo prevozi otrok, ter pregledali postajališča šolskih avtobusov, so v sporočilu za javnost zapisali v agenciji.

Prometne nesreče so glavni vzrok umrljivosti otrok

Po njihovih podatkih sta v letošnjem letu do sedaj umrla dva otroka, in sicer kot potnika v avtomobilu. Kot navajajo, so prometne nesreče glavni vzrok prezgodnje umrljivosti otrok in mladostnikov, pred vsemi ostalimi poškodbami in boleznimi.

Vsi prvo- in drugošolci morajo v prometu sicer nositi rumene rutice, ki tradicionalno označujejo začetnike v prometu. Po navedbah sveta za preventivo in vzgojo jih bodo v večini zagotovile različne zavarovalnice, manjšo količino pa bodo zagotovili sami v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, so še zapisali v agenciji.

Za varno pot v šolo bosta poskrbela tudi vrhunska športnika, zaposlena v policiji, veslač in boksar, Luka Špik in Dejan Zavec. Prvi se bo pridružil generalnemu direktorju policije Janku Goršku v Novem mestu, drugi pa notranjemu ministru Vinku Gorenaku v Rogaški Slatini in Zrečah.