Kot so sporočili z omenjenega ljubljanskega inštituta, učne skupine univerze za tretje življenjsko obdobje omogočajo dejavno staranje, pretok informacij, pridobivanje moči, medsebojno pomoč in reševanje težav, pa tudi darovanje znanja drugim generacijam. Univerza je pomembna tudi v okviru evropskega leta dejavnega staranja in kriznem obdobju, so dodali.

V Ljubljani, kjer letos pripravljajo 29. študijsko leto omenjene univerze, bo vpis njenih študijskih programov v prostorih inštituta na Poljanski 6 potekal do 15. septembra, morebitnim slušateljem pa bodo ob vpisu na voljo tudi svetovalci.

Vpisovali bodo v več kot 45 študijskih programov in nad 300 študijskih skupin, učenje pa bo potekalo pod vodstvom mentorjev in mentoric, ki so za delo s starejšimi posebej usposobljeni.

Po podatkih inštituta so za letos v okviru ljubljanske univerze za tretje življenjsko obdobje pripravili več novih programov. Med temi bodo med drugim obravnavali trge, ulice in stavbe, celostno računalniško izobraževanje, pravo na vsakem koraku in podobno, so še sporočili iz Ljubljane.

Univerze za tretje življenjsko obdobje bodo delovale v skupaj 45 krajih po državi, v Mariboru, kjer jo pripravlja tamkajšnji Andragoški zavod Maribor, pa so povedali, da bo vpis potekal do 21. septembra, medtem ko bodo z delavnicami začeli prvi teden oktobra.

Pričakujejo približno dvesto udeležencev, največ pa so pripravili jezikovnih tečajev in ob teh še literarne delavnice, plesne krožke, delavnice urjenja spomina, zdrave prehrane, telovadbe, digitalne fotografije za seniorje in podobno, je še Mojca Harc Novak z Andragoškega zavoda Maribor povedala za STA.