Današnja zahtevna gorska etapa z dvema vzponoma prve in ene druge težavnostne kategorije je končni epilog dobila na sklepnem 10-kilometrskem vzponu na 1470 metrov visoki Puerto de Ancares. Med glavnimi pretendenti za končno zmago je smetano pobral vodilni Rodriguez, ki je svojo prednost v skupni razvrstitvi pred drugouvrščenim Contadorjem povečal na 22 sekund, tretjeuvrščena Britanec Christopher Froome in Valverde pa po današnji etapi zaostajata minuto in 41 sekund.

Sprva se je zmaga nasmihala Contadorju, ki je približno dva kilometra pred ciljem ušel Rodriguezu in Valverdeju. Španca sta najprej nemočno gledala, kako "El Pistolero" izginja iz njunega vidnega polja, nato pa se je nosilec prestižne rdeče majice podal v lov za Contadorjem. Slab kilometer pred koncem ga je tudi ujel, v zadnjih dvestotih metrih pa še bolj pritisnil na pedala in ciljno črto prečkal s petimi sekundami prednosti pred Contadorjem.

"Alberto je bil danes izjemno razpoložen, njegovi napadi so bili konstantni in siloviti. V sami končnici sem ga vendarle ujel in se osredotočil na zadnji finiš, ki se mi je v celoti posrečil," je po prihodu v cilj nasmejano dejal Cigarica (Purito), kot v kolesarskih krogih imenujejo 33-letnega Rodrigueza.

V nedeljo bo na sporedu 186,5 km dolga gorska preizkušnja med krajema La Robla in Lagos de Covadonga. Ta bo vsebovala dva zahtevna vzpona na Alto Del Mirador in končni, 13,5 km dolg na Lagos de Covadonga, v ponedeljek pa bo na sporedu še ena naporna preizkušnja med Gijonom in Valgrande-Pajaresom.