Sogovornika sta na delovnem kosilu podrobneje analizirala gospodarski položaj v Sloveniji, ki jo je globalna in ekonomska kriza močno prizadela. Spregovorila sta o ključnih kratkoročnih in dolgoročnih razvojnih ukrepih, med drugim zlasti o ukrepih glede sanacije bančnega sistema, implementacije pokojninske reforme ter reforme trga dela, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Janša je poudaril, da je slovenska vlada za ponovno oživitev gospodarske rasti že sprejela številne ukrepe za konsolidacijo javnih financ, oživitev kreditiranja v gospodarstvu in izboljšanje poslovnega okolja. Gurria je izrazil podporo predsedniku vlade in celotni slovenski vladi ter pohvalil napore, ki jih Slovenija vlaga v oblikovanje ukrepov in strukturnih reform.

Generalni sekretar OECD se sicer udeležuje Strateškega foruma Bled. Dopoldne se je že sestal z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovanom Žerjavom, srečal pa se bo tudi z drugimi visokimi predstavniki in civilno družbo.

Žerjav: Od Gurrie je spodbudno slišati, da je naša smer reševanja težav prava

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav in generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria sta se na današnjem sestanku pogovarjala o ukrepih za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Po navedbah ministra je bilo spodbudno slišati, da je smer reševanja razmer v Sloveniji prava.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo si konkretno prizadevajo za izboljšanje gospodarskih dosežkov in konkurenčnosti gospodarstva. V kratkem času so zato skupaj z drugimi ministrstvi pripravili najbolj nujne ukrepe za spodbujanje in razbremenitev gospodarstva, je gostu povedal Žerjav.

Kot je dejal Žerjav, je ob velikem nasprotovanju realizaciji mnogih pomembnih projektov za spodbujanje gospodarstva in reševanje Slovenije od "takšne avtoritete", kot je Gurria, spodbudno slišati potrditev, da je "naša smer reševanja razmer, v katerih se je znašla Slovenija, prava".

Namen obiska Gurrie v Sloveniji je sicer tudi ponuditi podporo OECD pri nujni izvedbi strukturnih reform in ukrepov za zagon gospodarstva ter predstaviti OECD kot partnerja pri tem, navajajo na gospodarskem ministrstvu.

Ob tem je minister na delovnem srečanju izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija postala članica OECD. V teh dveh letih članstva je namreč lahko sodelovala pri oblikovanju mednarodnih rešitev za izhod iz globalne gospodarske in finančne krize ter drugih sprememb, s katerimi se sooča svetovno gospodarstvo.

Slovenija podpira delo OECD

V Sloveniji po Žerjavovem mnenju podpiramo delo OECD za identificiranje najboljših praks in pospeševanje mednarodnega sodelovanja na ključnih področjih politik, iskanje poti za izboljšanje konkurenčnosti v članicah OECD in njenih partnericah ter spodbujanje vključujoče rasti z ustvarjanjem delovnih mest.

Po njegovih ocenah sodelovanje Slovenije v OECD pomaga odkrivati pomanjkljivosti države na nekaterih področjih gospodarskih politik, zato so koristna priporočila OECD, ki izhajajo iz posameznih pregledov OECD za Slovenijo.

Žerjav je srečanje ocenil kot spodbudno, so še sporočili z ministrstva.

Pred začetkom Strateškega foruma Bled, katerega se udeležuje tudi generalni sekretar OECD, se je z njim ob 13. uri sestal tudi premier Janez Janša.