Po Türkovih besedah ljudje razdoru ne smejo nasedati, hkrati pa morajo ob moralni trdnosti in plemenitosti, ki je bila po njegovih besedah značilna za partizanske borce in borke ter protifašistični boj v celoti, ohraniti občutek za zgodovino in zgodovinsko resnico.

Nekatere moralne prvine so za človeka vselej iste, je nadaljeval predsednik in dodal, da sta spoštljivost in pravičnost nujna pogoja za vsak uspeh, v vseh razmerah in tudi danes.

Spoštljivost do skupne preteklosti in do vseh, ki so prispevali k svobodnemu življenju ter ustvarjanju, mora ljudi spremljati danes in v prihodnosti. In zato, je navezal Türk, morajo biti na slovesnostih prisotni tudi praporščaki Tigra, generala Maistra in enot narodnoosvobodilne vojske Slovenije.

Gre za pravičnost, ki jo terja tudi današnji čas, je poudaril. Pravičnosti morajo biti deležni vsi ljudje in tem se tudi ne sme jemati. Ne sme se jim jemati diskriminatorno, in če se zgodijo kakšne napake, jih je treba popraviti, je izpostavil ter pojasnil, da so bile v Sloveniji pred meseci mnogim krivično znižane pokojnine.

Pred DZ je zato pomembna naloga, da krivico popravi, je pozval in povzel, da je treba krivico popraviti tako, da se bo pot države nadaljevala pravično. Pravičnost bo prinesla tudi danes potrebno visoko stopnjo enotnosti, je še povedal.

Med drugimi sta se srečanja udeležila tudi ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je v pozdravu opozoril na spoštovanje preteklosti in narodnoosvobodilnega boja, ter podpredsednica DZ in poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole.

Gubčevo brigado so ustanovili 4. septembra 1942, ko je bilo prisotnih 850 partizanov in političnih aktivistov iz vse Slovenije. Bila je ena prvih enot narodnoosvobodilne vojske Slovenije, ki je nastala iz več partizanskih čet, znana pa je tudi po tem, da je z več kot 3000 borcev in bork izvedla 3000 kilometrov dolgo bojno pot. Dala je deset narodnih herojev, v njej pa je padlo 628 borcev in bork.

Z današnjim srečanjem, ki so ga pripravili občinski organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Mokronog-Trebelno in Trebnje, skupnost borcev Gubčeve brigade, občina Mokronog-Trebelno in kot domicil brigade Mestna občina Ljubljana, so počastili tudi ustanovitvi Mokronoške čete in 12. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade.