Zdaj preiskujejo še več domnevnih primerov redkega hantavirusnega pljučnega sindroma (HSP). Iz ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni pa so sporočili, da je mogoče ogroženih še 10.000 obiskovalcev, ki so bili med junijem in avgustom letošnjega leta nastanjeni v desetih kočah v Narodnem parku Yosemite.

Upravljavci parka so ta teden koče zaprli in obvestili obiskovalce, ki so med 10. junijem in 24. avgustom prebivali v teh kočah ter jih opozorili, naj bodo pozorni na simptome obolenja HSP. 24. avgusta so tudi dezinficirali koče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Inkubacijska doba HSP traja od enega do šestih tednov po okužbi. Med simptomi so vročina, glavobol, bolečine v mišicah, bolezen pa pogosto hitro napreduje ter vodi v hude motnje dihanja in v nekaterih primerih smrt. Za obolenje ne obstaja nobeno specifično zdravilo, vendar zgodnje odkritje okužbe in ustrezno podporno zdravljenje poveča možnost preživetja.

Hantavirus je redka bolezen, ki se prenaša v urinu, slini in iztrebkih miši. Bolezen so odkrili leta 1993, od takrat pa so v ZDA zabeležili 587 primerov, od tega se jih je tretjina končala s smrtnim izidom.