RRA Mura ima pri implementaciji novih orodij za večjo konkurenčnost regije pomembno vlogo. Pri tem ji pomaga tudi partnerstvo v projektih CreaMed in RegioLab, v okviru katerih spodbujajo kreativnost in inovativnost, uporabljajo skupne in komplementarne kompetence ter spodbujajo izboljšanje medsebojnega sodelovanja podjetij, ustanov znanja, razvojnih organizacij, političnih akterjev in drugih, ki želijo s svojimi dejavnostmi povečati konkurenčnost čezmejne regije.

In kaj bodo na seminarju Aktivacija kreativnosti pridobili podjetja in ljudje v regiji? "Upam, da nove ideje. Predvsem zavedanje o potrebi in pomenu sodelovanja različnih, na videz nepovezljivih oblik sodelovanja različnih akterjev v okolju iz različnih sfer. Upam, da bodo začutili, da umetnost lahko spodbuja kreativnost podjetij in ljudi ter mišljenje izven vsakdanjih okvirov. Podjetja in posamezniki bodo lahko na dogodku vzpostavili nova partnerstva in razvijali nove skupne ideje, ki lahko vodijo do novih izdelkov, storitev … Dogodek bo priložnost, da začnejo misliti in delovati zunaj okvirov in da si upajo biti kreativni. Bila bi vesela, če bi začeli bolj razmišljati v smeri, da ni nič narobe, če ti ne uspe, ampak da je narobe, če ne poskusiš. V 99 spodletelih poskusih spoznaš 99 napak, ki si jih storil, in potem je stori poskus uspešen. Napake ter spodleteli poskusi so tudi pomembni za uspeh," poudarja Helga Lukač, svetovalka na RRA Mura.

Petkov dogodek, ki je brezplačen, prijave zanj pa zbirajo na elektronskem naslovu helga@rra-mura.si, so razdelili na tri sklope: Kreativnost in podjetništvo, Umetnost, kreativnost in okolje ter Ustvarjanje novih čezmejnih projektov. V sklopu Kreativnost in podjetništvo bo pripravljena tudi okrogla miza s predstavniki podjetij, ki so spoznavali metode kreativnega razmišljanja. V sklopu Umetnost, kreativnost in okolje se bo predstavilo tudi mesto Gradec, mesto kreativnosti, dobre prakse o vplivu kulture in kreativnosti na spreminjanje prostora pa bodo delili predstavniki Kible, Evropske prestolnice kulture, Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije ter Mozaika. V zadnjem sklopu bo pripravljena delavnica Uporaba kreativnosti pri razvoju novih projektov.

Dobrodošla nadgradnja seminarja bodo tudi hitra poslovna srečanja (Business speed Dating). Na njih bodo predstavniki podjetij in organizacij izmenjali izkušnje in navezali stike ter tako odpirali priložnosti za nova poslovna sodelovanja. jpš