Slovo Katarine Srebotnik v kategoriji mešanih parov je prišlo le nekaj ur po enako bolečem porazu v prvem krogu damskih dvojic s Kitajko Jie Zheng, ki se je dan kasneje v tretjem krogu med posameznicami v večernem boju pomerila z prvo nosilko turnirja Belorusinjo Viktorijo Azarenko, proti nepostavljenemu na hitro skupaj zloženemu paru Eva Birnerova (Češka) in Romina Oprandi (Švica). Povrhu pa je dvoboj ob igrišču še skrbno motrila dovolj pomembna teniška dama Judy Murray, ne v vlogi mame slavnega teniškega igralca, temveč kot šefinja angleške teniške reprezentance v pokalu FED.

Katarina Srebotnik je po katastrofalnem črnem četrtku ob desetih zvečer v sobi za intervjuje številka štiri v tiskovnem središču odprtega prvenstva ZDA, namenjeni pogovoru z novinarji, več kot razočarano obsedela. Prvič, odkar igra samo v kategoriji parov in velja za zelo zanesljivo in iskano partnerico, tako v ženski konkurenci kot igri parov, je na turnirjih za grand slam izpadla v prvem krogu. In to v enem samem popoldnevu: "Sedim, se čudim in ne morem verjeti, da je konec. Bil je tak dan, da je šlo vse narobe. Nič ne skrivam, zelo, zelo sem razočarana, pri čemer je Zikija (nadimek njenega teniškega partnerja Nenada Zimonjića, op. p.) doletela enaka usoda!"

Bilo je res nemogoče na edinem v zadnjem času prenovljenem igrišču v Flushing Meadows parku številka 17, na katerem se je zbralo 2800 gledalcev. Bilo je res nepopisno morasto. Zahajalo je sonce, na igrišču so se prižigali reflektorji, nabito poln tuleč stadion je dobesedno iztiril ob navijanju za domačina Jacka Socka, ki s postavo in obnašanjem spominja na treniranega ameriškega marinca, idola sodobne Amerike. Po dvoboju Katarina Srebotnik odkar jo poznamo še ni tako besno zbasala opreme in loparja v torbo. Z Zimonjićem sta naglo odšla s prizorišča, kjer sta zmagovalca z gledalci proslavljala, kot bi v vojni ZDA premagale nekdanji vzhodni blok.

Katarina Srebotnik je modra športnica, zato bo nenadoma pridobljen prosti čas preživela v Dubaju, kjer mora kot davkoplačevalka prebiti določeno številno dni v letu, obenem pa si bo odpočila od gostote turnirjev in olimpijskih iger ter se pripravljala na svoj naslednji nastop v Tokiu.

Tenis je pač vzorčen šport porazov in kalkulacij, kar so tu v New Yorku v ozadju dogajanja sijajno izvedli Argentinci. V prvem krogu bi se namreč morala pomeriti rojaka Juan Martin Del Potro in David Nalbandian, ki bosta čez štirinajst dni udarna pest Argentine v polfinalu Davisovega pokala proti Češki. Ob zmagi Argentincev in pričakovani zmagi Španije (menda se Rafael Nadal že "špiči" za nastop), ki se bo v drugem polfinalu pomerila z Američani, bi se zgodil sanjski "španski" finale zgodovinskega prestiža (in zaslužka) med Argentinci in Španci. Oboji so že ukrepali modro. Nadal se je zadnjemu letošnjemu turnirju za grand slam odpovedal že prej, Nalbandian pa je "zdravstvene" težave najavil po žrebu. Nesmiselno bi bilo, da bi se z Del Potrom ubijala v New Yorku, če bosta morala igrati kot največja prijatelja že nekaj dni kasneje v Buenos Airesu.