Zdaj je kompleks pod Zelenico zapuščen in kot hiša duhov, čeprav je menda notranjost lepo urejena in obnovljena. V prvih treh mesecih letošnjega leta so imeli kar okoli tri tisoč nočitev, pa se vseeno niso odločili, da bi podaljšali najemno pogodbo s Kompasom MTS. Ta zdaj po neuradnih informacijah hotel ponuja že za skromno najemnino 500 evrov na mesec, a kakega hudega interesa očitno ni. Naj dodamo, da je že nekaj let prazna bližnja restavracija, odprta je tako le še trgovina (nekdanji duty free shop).

"Gre za odlično izhodišče za naše planine in gore. Ob koncih tedna je na nekdanjem mejnem platoju, ki ga je država lepo uredila v parkirišče, parkiranih tudi več kot 250 avtomobilov. Vse planinske koče v bližini od Prevale in Zelenice prek Starega Ljubelja do Korošice imajo dober obisk, zato se mi zdi res škoda, da bi hotel pustili propadati. Upam, da bo Kompasu MTS uspelo najti dobrega gospodarja, prepričan sem, da bi z ustrezno vsebino in vodenjem hotel lahko zaživel," je dejal župan Tržiča Borut Sajovic.

Še slabši pa so obeti za smučišče, ki je v lasti občine, upravlja pa ga podjetje RTC Zelenica v lasti Janeza Šmida. Podjetje je v hudih finančnih težavah in z blokiranim bančnim računom. Stroški za vzdrževanje smučišča so ogromni, prihodki pa ob milih zimah (Zelenica nima umetnega zasneževanja) nikakršni. Že spomladi so na občini začeli razmišljati o tem, kaj bi z Zelenico sploh radi počeli. Glede na to, da je enosedežnica druga najstarejša pri nas (starejši je le še kranjskogorski Vitranc 2, ki pa to poletje vozi zadnjič), so stroški vzdrževanja previsoki. V Kranjski Gori, recimo, so z Vitrancem samo julija letos prepeljali osem tisoč ljudi, na Zelenico jih v vsem poletju težko več kot tisoč. Pa so Kranjskogorčani vseeno izračunali, da se jim ne splača več vlagati v prastaro sedežnico.

"Samo za letošnjo zimo bi morali vložiti 120.000 evrov, da bi dobili zeleno luč za zagon sedežnice, s tem da nam že zmanjkuje časa, če bi sploh želeli vse opraviti pred zimo. Osebno sem prepričan, da bi lahko ta denar občina mnogo bolj racionalno namenila drugi športni infrastrukturi. V kratkem bom sklical predstavnike svetniških skupin in odločili se bomo, kako naprej. Sam se nagibam k temu, da smučišče opustimo in počakamo na boljše čase, ko bi lažje našli zasebnega vlagatelja, ki bi zgradil moderno smučišče," je prepričan Sajovic, ki je napovedal, da občina s prezadolženim podjetjem RTC Zelenica ne more več podaljšati pogodbe za upravljanje smučišča.