Turki so tudi eden izmed štirih kandidatov za nakup Mipovih obratov. Veterinarska inšpekcija je dovoljenje izdala potem, ko so odpravili nekatere manjše pomanjkljivosti, in sicer za tri mesece, kolikor bo trajal tudi najem. V tem času naj bi se po besedah stečajnega upravitelja Miroslava Benedejčiča našel tudi kupec. Za Mip se zanimajo tri slovenske firme in slovenska podružnica turške družbe Etcii. Kot smo izvedeli, je za Mipove poslovne prostore, recepture in blagovno znamko, največ ponudilo slovensko podjetje - ponudbe so oddali Geoprom, Medusa in Trgovsko upravljanje.

Proti zagonu proizvodnje je civilna iniciativa. Njena predstavnica Tatjana Mihelj pravi, da so na novogoriški upravni enoti izvedeli, da Mip nima čistilne naprave, in da bodo naredili vse, da klavnica ne bo obratovala. Nič pa nimajo proti preostali proizvodnji. "Ne bomo poslušali krikov živali, ki bodo čakale na klanje. Bojimo se tudi smradu. Če nam ne bo uspelo s prepovedjo klanja, potem bomo zahtevali odškodnino za naše nepremičnine, ki se jim bo vrednost zelo zmanjšala," je odločna Miheljeva.

Turški najemnik bo v zagon klavnice, hlevov in drugih objektov vložil najmanj 40.000 evrov. K temu je treba dodati tudi 15.000 evrov mesečnih stroškov vzdrževanja, ki jih je zdaj plačeval stečajni upravitelj. Naj dodamo, da ima Mip tehnološko čistilno napravo iz leta 1999, to so potrdili tudi na novogoriški upravni enoti, leta 2007 pa so z evropskimi sredstvi zgradili naprave za zajemanje krvi iz klavnice, ki jo zatem odvažajo v predelavo. V prvi etapi turški najemnik načrtuje zaposlitev nekaj deset nekdanjih delavcev Mipa.