V spomin na umrlega astronavta so danes na javnih krajih v ZDA zastave plapolale na pol droga, kot je to v ponedeljek ukazal ameriški predsednik Barack Obama.

Prvi človek, ki je stopil na Luno, je zelo cenil zasebnost, zato so se pogreba lahko udeležili samo tisti, ki so prejeli vabila. Kdo vse se je znašel na seznamu, ni znano. Je pa med njimi okoli deset astronavtov, njegovih kolegov in prijateljev, vključno z vesoljskim pionirjem Johnom Glennom, poroča AP.

Poslovilni govor naj bi sicer imela njegova dva sinova, spregovoril pa naj bi tudi republikanski senator iz Ohia Rob Portman, je poročal lokalni časnik Cleveland Plain Dealer.

V sredo je sicer že potekala spominska slovesnost v Armstrongovem rojstnem kraju Wapakoneta v Ohiu. V muzeju, ki nosi pokojnikovo ime (Armstrong Air & Space Museum), so pripravili slovesnost z naslovom "pomežikni Luni". Pokojnikova družina je namreč sporočila, da naj ljudje naslednjič, ko pogledajo proti Luni pomežiknejo proti nebu in se s tem spomnijo Armstronga.

Muzej naravne zgodovine in znanosti v Cincinnatiju, kjer hranijo kamen z Lune in kopije Armstrongove vesoljske obleke ter orodij z Lune, je obiskovalcem zastonj odprl vrata do 3. septembra. Muzej je samo v nedeljo obiskalo 2000 ljudi.

Neil Armstrong se je rodil 5. avgusta leta 1930 na farmi v državi Ohio. Leta 1962 so ga izbrali med astronavte in štiri leta kasneje je poveljeval odpravi Gemini, ki je opravila prvi uspešen priklop dveh vesoljskih plovil v orbiti. Vrhunec astronavtske kariere je doživel leta 1969, ko se je skupaj z Buzzom Aldrinom in Michaelom Collinsom z misijo Apollo 11 odpravil na pot proti Luni.

Armstrong in Aldrin sta se z lunarnim modulom Orel 20. julija 1969 spustila na zemljin naravni satelit in tam skoraj tri ure zbirala vzorce kamenja, fotografirala in se sprehajala. Dogodek je po televiziji in radiu spremljalo 600 milijonov ljudi po svetu. Za Armstronga je bil Apollo 11 zadnja vesoljska misija, po kateri so sledile parade v New Yorku, Chicagu in Los Angelesu ter turneja po 22 državah sveta.

Javna spominska slovesnost bo v Washingtonu 12. septembra.