V SDS so za STA izrazili upanje, da bodo najnovejše podatke o padcu bruto domačega proizvoda (BDP) razumeli predvsem v uradu predsednika republike in opoziciji, ki se "obnašata, kot da bi Slovenija imela alternativo pri sprejemanju protikriznih ukrepov". "Alternative ni, pred nami je zadnja priložnost, da reforme zapišemo sami," navajajo v stranki.

Ob tem bo največja koalicijska stranka tudi odločno podprla vlado, ki želi uresničiti spoštovanje zavez pri konsolidaciji javnih financ, ki smo jih dali EU in jih je DZ soglasno sprejel z ratifikacijo pogodbe o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji. SDS bo tako podprla sprejetje kriznega proračuna za obdobje 2013-2014, zakona o stabilnosti bančnega sistema, zakona o državnem premoženjskem holdingu in pokojninske reforme ter reforme trga dela. Kot pravijo v stranki, so namreč to ukrepi, ki pomenijo dolgoročno rast BDP.

Bratušek (PS): Glede na ukrepe, ki jih vlada sprejema, ne more biti drugače

Poslanka Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek je za STA poudarila, da so na vse, kar se je zgodilo, opozarjali že ob sprejemanju zakona o uravnoteženju javnih financ. Osebno je padec BDP ni presenetil, saj "glede na ukrepe, ki jih vlada sprejema, ne more biti drugače". "Ne vem, kje bi naj politiko to poenotilo, če nas že do zdaj ni," je še dejala.

Kot je za STA dejal poslanec SLS Roman Žveglič, se zavedajo, da se nahajajo v ključnih trenutkih in bodo razmere vedno težje ne glede na to, kdo bo vodil državo. Zato si v stranki želijo manj političnih in več državniških nastopov slovenskih politikov, več konstruktivnega obnašanja pa pričakujejo "vsaj pri temeljnih vprašanjih". Zdaj namreč ne gre več za "naše in vaše", poudarja Žveglič, ampak za prihodnost države.

Kot je poudaril, je ključno še, da bodo v najkrajšem možnem času, "mesecu ali največ dveh", s socialnimi partnerji in tudi z opozicijo uspeli najti skupne rešitve, ki bodo "dejansko pomenile določen premik naprej in ne le kozmetičnih popravkov".

Lukšič (SD): Vlada Boruta Pahorja je delala bistveno bolje

Za padec BDP pa je mnenju predsednika SD Igorja Lukšiča odgovorna vlada. Kot je dejal po seji predsedstva stranke na Ptuju, morajo ljudje vedeti, da je Slovenija lani po revidiranih podatkih beležila 0,6-odstonto gospodarsko rast. "Vlada Boruta Pahorja je delala bistveno bolje. Ta vlada pa je že sedaj prigarala triodstotni upad," je dejal.

Po Lukšičevih besedah se stvari odvijajo v smer, o kateri je SD opozarjala že od nastopa Janševe vlade. "Vlada straši ljudi, ti so zaradi tega zmanjšali svoje nakupe. Manjša potrošnja pa ogroža trgovanje, kjer se zmanjšujejo prihodki, zaradi česar pa se zmanjšujejo tudi prihodki v proračun," je dejal. Ukrepi vlade so bili očitno slabi in niso šli v pravo smer, še meni Lukšič.

NSi: Padec rasti je posledica Pahorjeve vlade in sedanjih blokad

"Stališče ministra in ministrstva za finance je tudi naše stališče," pa so za STA sporočili iz Državljanske liste. Na finančnem ministrstvu so sicer nad podatki o padcu BDP zaskrbljeni, vendar pa zagotavljajo, da rebalans proračuna ne bo potreben.

Po mnenju NSi je padec gospodarske rasti predvsem posledica prepoznih in nedoslednih ukrepov vlade Boruta Pahorja ter "političnih blokad, danes in v preteklosti". Kot so dejali za STA, odločno podpirajo pokojninsko reformo in reformo trga dela, ki sta nujni, da se trend obrne.

Ob tem v NSi pozivajo vse stranke, da morajo "strniti vrste", če želijo uspešno prebroditi krizo. NSi je že dalj časa opozarjala na slabo finančno situacijo Slovenije, poudarjajo in dodajajo, da se zavedajo težav, a dvomijo, da se jih zaveda opozicija, ki z zavračanjem reform ne ravna odgovorno. "Poenotenje je nujno," so še izpostavili.

V SD in DeSUS za STA zaenkrat še niso komentirali padca BDP v drugem letošnjem četrtletju.