Ponedeljek, 3. septembra

Po skoraj poldrugem mesecu počitnic se bo tudi uradno začela jesenska parlamentarna sezona, vendar se razen tega, da začne redno obratovati parlamentarna restavracija, v sejnih dvoranah ne bo zgodilo še nič zelo pomembnega. Po tradiciji se s počitnic prvi vrnejo člani odbora za kmetijstvo, ki se zberejo na radgonskem kmetijskem sejmu. Tokrat so se tam na nujni seji za bogato obloženo mizo skupaj s kolegi iz odbora za gospodarstvo sestali že prejšnji torek.

V okviru Festivala Ljubljana bo nastopil Orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki sodi med najstarejše in najuglednejše ruske orkestre. V zadnjih desetletjih mu je k stari slavi pripomogel predvsem glavni dirigent Valerij Gergijev, razvpiti maestro, šef dirigent Londonskega simfoničnega orkestra in gost največjih koncertnih in opernih odrov po vsem svetu.

Torek, 4. septembra

Francoski predsednik François Hollande se bo v Rimu srečal z italijanskim premierjem Mariom Montijem. Tema pogovorov bo stalnica zadnjih mesecev: reševanje območja evra. O istih temah se bosta v Berlinu pogovarjala nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy.

Novi posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Lakhdar Brahimi bo nagovoril generalno skupščino OZN. O strategiji za končanje državljanske vojne v Siriji se bo posvetoval tudi z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki Moonom in svojim predhodnikom Kofijem Ananom.

Sreda, 5. septembra

Začel se bo Festival Maribor, ki se je razvil iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september. Posebnost festivala je v tem, da ne vabi zasedb z že pripravljenimi koncertnimi programi, temveč posamezne vrhunske glasbenike, ki nato glede na programski izbor umetniškega vodje tvorijo različne zasedbe - od komornih do orkestrskih.

Z letošnjo edicijo 27. mednarodni literarni festival Vilenica vstopa v nov tematski sklop, ki so ga naslovili Križišča evropske literature. Vilenica je namreč v več kot četrtstoletni zgodovini postala eden najboljših evropskih festivalov, na katerem se srečujejo avtorji, prevajalci, literarni agenti, založniki in seveda bralci z različnih koncev sveta.

Četrtek, 6. septembra

Člani komisije za nadzor javnih financ bodo obravnavali poročilo RTV Slovenija za lansko leto in strategijo razvoja RTV do leta 2016. Odbor za delo, družino in invalide pa namerava opraviti drugo obravnavo predloga zakona o osebni asistenci.

Začenja se Dnevnikov izbor najboljših med najhitreje rastočimi podjetji Gazela 2012. V Novi Gorici bodo izbrali gazelo primorsko-notranjske regije, ki bo hkrati prva finalistka, ki se bo 25. oktobra na prireditvi Slovenska gazela potegovala za naziv zlata gazela 2012.

S tekmo Olimpija - Dunaj v dvorani Tivoli se bo začela nova sezona mednarodne hokejske lige EBEL, v kateri bo ljubljansko moštvo edini slovenski predstavnik.

Petek, 7. septembra

V Mariboru se bo začel Mednarodni filmski festival Stoptrik, edini evropski filmski festival, namenjen izključno umetnosti stop trik animacije. Festival bo predstavil največje dosežke iz zgodovine stop trik animacije, hkrati pa se bo posvetil tudi sodobni produkciji na tem področju. V času festivala bodo potekale praktične delavnice, razstave in spremljevalni družabni dogodki.

S tekmo proti Švici bo slovenska nogometna reprezentanca v Stožicah v Ljubljani začela kvalifikacije za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji.