V začetku julija so sindikalni predstavniki delovne skupine za pripravo socialnega sporazuma opozorili MIZKŠ na izjemno problematičen postopek vključevanja širše javnosti v razpravo o novi Uredbi o javnem financiranju visokošolskih zavodov in drugih zavodov. Javni razpravi je ministrstvo namenilo štiri dni vključno s soboto in nedeljo, poleg tega dokument sploh ni bil objavljen na spletnih straneh MIZKŠ, so še zapisali.

Ista organizacija je zahtevala, da se razprava podaljša in da ministrstvo predlog nove Uredbe tudi uradno objavi. „Na pogajanjih o besedilu socialnega sporazuma so predstavniki MIZKŠ naše zahteve preprosto ignorirali,“ je zapisal vodja Konfederacije Branimir Štrukelj, pod poziv pa sta se podpisala še Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in Marko Marinčič iz Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam.

"Ministrstvo kaže podcenjujoč odnos do socialnih partnerjev in širše javnosti"

"Sindikalni člani delovne skupine smo pričakovali, da se bo ministrstvo po poteku parlamentarnih počitnic vrnilo na ustaljeno pot demokratične razprave, zato so v začetku tedna v kontekstu pogajanj poslali na MIZKŠ nekaj konstruktivnih vprašanj," menijo sindikalisti in dodajajo: "Prav danes pa nas je ministrstvo presenetilo z novim dokazom, da si ob nedemokratičnih in netransparentnih metodah dela dovoljuje tudi cinično sprenevedanje in s tem kaže popolnoma podcenjujoč odnos do socialnih partnerjev in širše javnosti."

Pri pregledu spletne strani E-uprava so sindikalisti namreč ugotovili, da je MIZKŠ včeraj, 30. avgusta, objavilo "Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu – predlog za obravnavo po nujnem postopku". Čas za oddajo pripomb na ta Zakon je do sobote 1.9.2012. "To pomeni, da se običajna doba javne razprave s štirih zmanjšuje na dva dneva," opozarjajo.

KSJS: Gre za izjemno resne posege, ki terjajo temeljite strateške razmisleke

"Že ob bežnem preletu osnutka ugotavljamo, da predlog sprememb ZViS predvideva globoke spremembe na področju akreditacije oz. zunanje evalvacije visokošolskih zavodov oz. študijskih programov, spreminja sestavo sveta Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu, dopolnjuje ureditev neposredne pedagoške obveznosti ter dopolnjuje ureditev transnacionalnega izobraževanja," trdijo vodje Sindikatov in Ministrstvo ponovno opozarjajo na "Resolucijo o normativni dejavnosti, ki pri sprejemu tovrstnih aktov predvideva minimalen čas posvetovanja od 30 do 60 dni. V primeru sprememb ZViS pa gre za izjemno resne posege v sistem visokošolskega izobraževanja, ki terjajo temeljite strateške razmisleke."

"Spoštovano Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Sprašujemo vas – ali nas imate za norce? Ne samo sindikalnih predstavnikov delovne skupine, temveč celotno zainteresirano javnost,“ se sprašujejo sindikati.