.Podpise državljanov so sodelavci Türka v volilni pisarni zbrali v devetih delovnih dneh, kar je po njegovih ocenah zelo lep rezultat. Državljani so po njegovem mnenju v velikem številu s podpisom pokazali, kako močno podpirajo njegovo kandidaturo. Türk verjame, da bo nadaljevanje njegovega prizadevanja za ponovno izvolitev uspešno.

Kandidaturo je vložil razmeroma zgodaj. Pojasnil je, da je z zbiranjem podpisov začel takoj in za to porabil tudi večji del svojega dopusta. Kot je novinarjem povedal po vložitvi kandidature, bo odslej vso svojo energijo, "kot da ni nobene volilne kampanje", posvečal opravljanju funkcije predsednika republike.

Javnomnenjske raziskave glede podpore predsedniškim kandidatom so po Türkovih ocenah pozitivne in bolj ali manj jasne. "Sem predsednik, predsedniški kandidat in bom predsednik vseh državljank in državljanov Slovenije," je zagotovil. Kljub nekaterim očitkom v preteklosti zagotavlja, da je zelo povezovalen predsednik, kar da kaže tudi podpora, ki jo ima v javnosti. Povezovanje v prihodnje bo po njegovih trditvah povezano s cilji, "ki jih moramo doseči za izhod iz krize".

Odgovoril je tudi na očitke kandidata SDS in NSi za predsednika države Milana Zvera, da bi moral kot predsednik sklicati celoten politični vrh in prispevati k reševanju krize, pa tudi na očitke, da podpira bolj levo politično opcijo.

"To je del politične propagande, ki ni posebno resen," o tem meni Türk. Pojasnil je, da je premiera Janeza Janšo na sestanek povabil takoj po 15. avgustu ter ga opozoril na negativne ocene bonitetnih hiš in močan padec podpore vladi. Upa, da bodo Janša in drugi v politiki to razumeli, ob čemer napoveduje še "druge kontakte" v prihodnjih tednih.

Türk sicer ob iztekajočem se mandatu obžaluje, da kot predsednik ni bolj energično vztrajal z nasveti, da bi se lani izognili referendumu o pokojninski reformi. Kot je pojasnil, je tedanjemu predsedniku vlade Borutu Pahorju svetoval vložitev novega zakona, s katerim bi odložili že sprejeto reformo.

DVK bo kandidaturo Türka končno potrdil predvidoma prihodnji četrtek, je za STA pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko. Danes je DVK že ugotovil, da kandidatura nima formalnih pomanjkljivosti, trenutno pa še štejejo podpise podpore. Pred tokratnimi predsedniškimi volitvami morajo kandidati sicer kandidature vložiti do 17. oktobra, DVK pa bo vse vložene kandidature potrdila najkasneje do 22. oktobra.

Milosavljević: Mediji iščejo zanimive predsedniške kandidate; Mandičeva: Treba je presoditi, kaj je pomembno