Napovedi gospodarske rasti oziroma padanja za EU se slabšajo, Sloveniji pa zaradi zamud v preteklosti in blokad v sedanjosti ter padanja bonitetnih ocen po Janševih besedah grozijo še slabše prognoze. Letošnje leto bo, pravi, izjemno zahtevno, drugo leto pa bo še huje. Dodal je, da je možnost zadolževanja države, ki je nujno potrebno zaradi vračanja zapadlih kreditov in obresti, že zdaj skrajno otežena, praktično onemogočena.

Pojasnil je, da je pred nami vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, sprejetje kriznega proračuna za obdobje 2013-2014, sprejetje zakona o stabilnosti bančnega sistema, pokojninska reforma, reforma trga dela, sprejetje zakona o državnem premoženjskem holdingu in iskanje tujih investitorjev za vsaj malo dodatnega kisika za slovensko gospodarstvo.

Avgusta plačali visoko ceno za neusklajenost politike

Prepričan je, da smo v avgustu plačali visoko ceno za neusklajeno delovanje celotne slovenske politike. So obdobja, ko je čas za politična preigravanja, in so obdobja, ko brez skupnega nastopa in skupnega zasledovanja ciljev ni mogoče narediti koraka naprej, pravi Janša. Tisti, ki taktizirajo in delajo politične kariere, se morajo po njegovem zavedati, da to počnejo na račun Slovenije.

Ob tem je kritičen tudi do predsednika republike in sprašuje "kako naj dopovemo javnosti, da denarja ni, če predsednik države javno govori, kako je Slovenija še nizko zadolžena in da to ni problem". Ljudje bodo po njegovih besedah vedno raje verjeli tistemu, ki sadi rožice, "pa četudi brez zemlje, kot pa pravočasnim opozorilom".

Vlada je po besedah predsednika vlade pred dilemo - ali naj z reformami počaka do podpisa končnega besedila socialnega sporazuma in tvega zavlačevanje pogajanj z namenom odlaganja področnih reform ali pa naj kljub temu zagrize v kislo jabolko reform in naredi, kar je v njeni moči, da se izogne novemu padcu bonitetnih ocen. Meni pa, da si Slovenija na more privoščiti luksuza odlašanja z reformami samo zato, da bi prej podpisali socialni sporazum.

Janša opozarja tudi, da nam oktobra grozi nelikvidnost, če nam ne bo uspelo prodati obveznic. Sredi naslednjega leta moramo naenkrat vrniti za dve milijardi evrov dolgov in obresti. To bo, dodaja, misija nemogoče, če jeseni ne sprejmemo potrebnih ukrepov.

Če bi Pahorjeva pokojninska reforma uspela, ne bi bilo nič lažje

Prepričan je, da danes ne bi bilo nič lažje, če bi lani podprli pokojninsko reformo Pahorjeve vlade. Kot je pojasnil, je celo OECD popravke pokojninskega sistema označil za nezadostne. Pahorjev predlog spremembe pokojninske zakonodaje ni bila reforma v pravem pomenu besede, pravi Janša.

Zagotovil je, da ne bodo ponovili napake prejšnje vlade in bodo reforme usklajevali tudi z opozicijo. Pokojnini nameravajo vrniti status, ki ji gre. "Pokojnina je plačilo za preteklo delo. Pokojnina ni niti privilegij niti socialni korektiv. Pokojninska blagajna bo očiščena in razbremenjena nepokojninskih izdatkov," je dejal.

Kot je dejal Janša, je njihova temeljna namera zaščita upokojencev, ki so celo aktivno življenje plačevali prispevke v pokojninsko blagajno. Ob tem zagotavlja, da predvidevajo razumne prehodne roke, zato ne bo razlogov za hitenje s predčasnim upokojevanjem. Vsem bodočim upokojencem bodo omogočili preglednost sistema z uvedba informativnih individualnih računov.

Dotaknil se je tudi reforme trga dela, ki jo vlada namerava uskladiti s socialnimi partnerji. Divjo prožnost, ki se kaže v porastu pogodb za določen čas, želijo po njegovih besedah nadomestiti z varno prožnostjo. Ob tem poudarja, da predlog reforme ne prinaša novih razlogov za odpoved delovnega razmerja, ampak le poenostavlja postopke.