Starši tako dobijo dodaten prost delovni dan za prvi šolski dan otroka v prvih treh razredih osnovne šole, v tednu, ko otroka uvajajo v vrtec, pa zaposlenemu omogočijo fleksibilen delavnik z zmanjšano časovno prisotnostjo. Odločitev, ali bodo zaposlenim omogočili eno, drugo ali obe možnosti, je prepuščena podjetju, prav tako se podjetje samo odloči, ali bo ukrep veljal le za prvo leto otrokovega šolanja ali tudi za drugo oziroma tretje leto.

»Formalno gre pri konkretnem ukrepu za to, da organizacija z dodatnim prostim dnevom ali urami omogoči staršem, da se na prvi šolski dan ali pri uvajanju v vrtec v celoti lahko posvetijo svojemu otroku. Vendar ukrep za zaposlene pomeni še veliko več – s tem ukrepom (in Certifikatom DPP nasploh) podjetje ali organizacija zaposlenim sporoča, da razume njihove zasebne potrebe, da jih podpira kot starše in da razume, da so zaposleni celostna socialna in emocionalna bitja in ne le delovna sila in strošek. To sporočilo je zagotovo še bolj pomembno kot dodaten prosti delovni dan,« je o ukrepu povedal vodja certificiranja Aleš Kranjc Kušlan iz Ekvilib Inštituta.

Za koriščenje časovnega bonusa se odloča veliko zaposlenih. V Mercatorju jih bo denimo letos to možnost izkoristilo 300, zadovoljstvo nad ukrepom pa izražajo tudi zaposleni v Si.mobilu, najboljšemu zaposlovalcu Zlate niti 2009 in 2010, ki je osnovni certifikat Družini prijazno podjetje prejel leta 2007, polnega pa 2010. Kot je povedala Tamara Valenčič, direktorica službe za korporativno komuniciranje in strateško upravljanje človeških virov, zaposlenim usklajevanje družinskega in poklicnega življenja veliko pomeni, še posebno so prostega dneva veseli starši prvošolčkov. V Si.mobilu sicer zaposlenim poleg že omenjenih možnosti koriščenja časovnega bonusa dajejo na voljo še izreden plačan dopust za menjavo šole do 4. razreda.