»Za nas – podjetja – pa je zelo pomembno, da smo vas imeli priložnost spoznati, da vas lažje razumemo in vas lažje umestimo v posel," je dejal Potokar. Tudi Mussomeli je v nadaljevanju poudaril pomembnost učenja tako iz dobrih kot iz slabih izkušenj – saj so tako prve kot druge del realnega življenja. »Ste prihodnost Slovenije in od vas je odvisno, kako boste vplivali na slovensko gospodarstvo in blagostanje,« je nagovoril mlade udeležence poletnega dela. Minister Turk pa je kot najpomembnejšo lastnost programa SEI izpostavil mednarodno sodelovanje in s tem internacionalizacijo slovenskega prostora ter odprtost visokega šolstva tujim strokovnjakom, njihovim izkušnjam in idejam. "Potrebno je odpreti meje in šolske hodnike naših šol tako za tuje strokovnjake – predavatelje kot za tuje študente," je dejal Turk.

V okviru programa so namreč študentje obiskovali predavanja gostujočega profesorja iz Minnesote Jamesa Ebbena ter pridobivali dragocene izkušnje pod vodstvom mentorjev v slovenskih in tujih podjetjih, ki so člani Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija. Slednji je v svoji video izjavi izrazil svoje zadovoljstvo nad delom, energijo in entuzijazmom – po njegovih besedah - izredno kvalitetne ekipe študentov in citiral izjavo študentke, ki je skupni imenovalec vseh pridobljenih izkušenj študentov v tem programu: »Pred programom o sebi nisem razmišljala kot o podjetnici, po odličnem programu in pridobljenih praktičnih izkušnjah pa sem spoznala, da podjetnica v meni dejansko obstaja.«

V kratkih predstavitvah so študentje Špela Čič, Jaka Demšar, Klemen Jelen in Lana Švab opisali svoje izkušnje poletnega študentskega dela znotraj pilotnega programa, za katerega AmCham Slovenija in US Embassy upata, da bo že naslednje leto dobil svojo nadgradnjo in še večje razsežnosti ter tako postal običajna praksa povezovanja med visokim šolstvom ter potrebami slovenskih in tujih podjetij v Sloveniji. Zanimiva je bila izkušnja študentke Špele Čič, bodoče pravnice, ki je z veseljem povedala, da so ji v podjetju Droga Kolinska d.d. veliko ponudili, da je pridobila realno prakso, ki je sicer ne bi imela. Povedala je, da ji je veliko pomenilo, da so se vsi v podjetju do nje obnašali kot do obetajoče mlade osebe, ki bo v prihodnosti soustvarjala in doprinašala svoj prispevek k družbi. Ministra in zbrane podjetnike je pozvala, da morajo v Sloveniji več investirati v mlade ljudi, saj imajo sveže zamisli, svoje sanje – in kar je najpomembneje – imajo vitalno energijo kako te sanje uresničiti.

Jaka Demšar, študent računalništva in informatike, je svoje praktične izkušnje pridobil v podjetju Microsoft in izrazil svojo hvaležnost za takšen vpogled v »realni svet« podjetništva, saj po njegovih besedah študentom običajno manjka ravno povezava z gospodarstvom. Zato mu je pristop povezovanja študentov s podjetji, ki mu ga je omogočil program, izredno všeč. Izjavil je, da je podjetje Microsoft prva roka, ki mu je pomagala, da bolje razume podjetništvo – in tudi samega sebe.

Klemen Jelen, študent evropskih študij, je svoje izkušnje pridobil v podjetju Amix – Svet daril: »Spremenili so naš pogled na podjetništvo in nas prepričali, da lahko sami ustvarimo svoje podjetje – s svojo podjetniško idejo.«

Lana Švab, študentka turizma, je v okrilju hotela Antiq Palace & Spa, pridobila dodatne veščine za delo z ljudmi in povedala, da je turizem zasnovan na gostoljubnosti in na svojstven način našla povezavo med turizmom in programom SEI – ključ povezave je v tem, da je pri obeh poudarjena pomembnost interakcije med ljudmi, ki prihajajo iz različnih interesnih področij.