Nekdanja soproga britanskega prestolonaslednika princa Charlesa, ki je bila med Britanci pa tudi v svetu izjemno priljubljena, je umrla v zgodnjih jutranjih urah 31. avgusta 1997 v pariškem predoru skupaj s spremljevalcem Dodijem al Fayedom.

Nesreča se je zgodila, ko so ju zasledovali paparaci, ki so spremljali vsak korak Dianinega življenja. Poleg 36-letne princese, matere princev Williama in Harryja, in 42-letnega Dodija je življenje izgubil še voznik Henri Paul, ki je bil pod vplivom alkohola. Dianin telesni stražar Trevor Rees-Jones je preživel, vendar o dogodku uradno ne govori.

Smrt princese Diane je sprožila izredno čustven odziv britanske javnosti, številni Britanci pa so bili obenem jezni zaradi začetnega odziva kraljeve družine oziroma kraljice Elizabete II.

Dogodek je še dodatno načel v 90. letih že tako nizko priljubljenost britanske kraljeve družine, a so se odtlej zadeve spremenile in britanska monarhinja, ki je letos praznovala 60-letnico vladanja, je zdaj bolj priljubljena kot kdaj koli.

Sodišče v Londonu je po preiskavi in zaslišanjih številnih prič leta 2008 ovrglo trditev očeta Dodija al Fayeda, da sta bila Diana in Dodi žrtev zarote britanske tajne službe. Ugotovili so, da sta umrla zaradi malomarnosti voznika Henrija Paula in paparacev.