Romney je v govoru predstavil sebe in svojo družino, večino časa pa posvetil kritikam počasnega gospodarskega okrevanja pod predsednikom Barackom Obamo in obljubam o svetlejši prihodnosti - pod predsednikom Romneyjem.

Polna skleda obljub

Tako je obljubil 12 milijonov novih delovnih mest in energetsko neodvisnost severne Amerike do leta 2020 s povečanim izkoriščanjem domačih virov od premoga, do nafte, plina in jedrske energije. Medtem ko je ''Obama obljubljal, da bo ustavil dviganje gladine morja'' Romney obljublja, da bo ''pomagal vam in vašim družinam'', dalje se je zavezal, da bo zaščitil svetost življenja (nasprotoval splavu), spoštoval ustanovo poroke (nasprotoval homoseksualnim porokam) in jamčil za svobodo veroizpovedi. Sebe je predstavil kot izkušenega, Obamo pa kot nekvalificiranega poslovneža. Zatrjeval je, da bo delovna mesta ustvaril z energetsko neodvisnostjo, večjo privatizacijo šolstva, trgovinskimi sporazumi, zmanjšanjem primanjkljaja in znižanjem davkov, med drugim z ukinitvijo zdravstvene reforme. Pri tem so ponovno manjkale podrobnosti, kar za konvencijski govor sicer ni pomembno, vendar pa jih ni najti niti nikjer drugje.

Demokrati so skozi celotno kampanjo, polno tudi medsebojnega blatenja, želeli Romneya prikazati kot bogatega, elitističnega, davkom izogibajočega plenilca korporacij in političnega kameleona. Njegov zadnji in, po mnenju celo liberalnih komentatorjev, najboljši govor doslej, je bi zato razumljivo obrnjen v  slikanje drugačne slike. Tako smo na konvenciji lahko slišali čustvena pričanja o tem, kako je Romney deloval kot mormonski vodja in ''poveličevanje'' vloge žensk tako kot mater kot karieristk.

Morda največje presenečenje pa je bil en cel pozitiven stavek, ki ga je Romney namenil Obami - ta se je seveda nanašal na napad na Osamo bin Ladna.

Eastwood skritiziral celo Romneya samega

Kot ''dodano vrednost'' smo lahko na konvenciji poslušali tudi legendarnega igralca Clinta Eastwooda, ki pa je poskrbel za verjetno enega redkih spodrsljajev na skrbno načrtovanem dogodku. Eastwood se je spustil v debato s praznim stolom oziroma namišljenim Obamo, ki naj bi na njem sedel. ''Mi smo lastniki te države, ne vi. Ni vaša ali od kateregakoli drugega politika. Politiki so naši uslužbenci. Vsakih nekaj let bodo spet prosili za naše glasove. Pomembno je, da spoznate, da ste najboljši na svetu, ne glede na to ali ste demokrat, liberalec, republikanec ali karkoli. Tega ne smete pozabiti nikoli. In ko nek uslužbenec ne opravi svojega dela, ga morate odpustiti,'' je dejal Eastwood. Sicer se je igralec res spustil v kritiko sedanjega predsednika, a očitno nehote in nevede skritiziral tudi svojega favorita. O Afganistanu je namreč govoril napačno, saj je okrcal Obamo, da nadaljuje vojno, očitno nevedoč, da Romney skupaj z večino republikanskih politikov podpira ohranitev ameriških sil v Afganistanu.

Eastwood je svoj govor zaključil precej humoristično, ko ga je ena od obiskovalk konvcencije prosila, naj izreče svoje znane besede ''Daj, polepšaj mi dan.'' (Go ahead, make my day.) 

Ameriška predsedniška kampanja se bo nadaljevala prihodnji teden, ko bodo imeli svojo konvencijo za potrditev kandidature Obame še demokrati. Potekala bo od 3. do 6. septembra v Charlottu v Severni Karolini, nato oktobra sledijo televizijska soočenja in 6. novembra splošne volitve.