"Zaradi specifične situacije bolj pogosto spremljamo dozorevanje grozdja in imamo tudi več vzorčnih mest. Narava pa nam je zadnje dni tudi naklonjena, saj nam je prinesla osvežitev, da je grozdje med pobiranjem hladno, kar dobro vpliva nanj," pravi novi enolog Vinakoper Boštjan Zidar.

Poleg suše pa je Vinakoper prizadela tudi splošna gospodarska kriza, ki je vplivala na kupno moč in prodajo vina nasploh. "Vino ni nujno potrebno, zato se ga kupci najprej odpovedo. Opažamo pa tudi, da so začeli posegati po cenejših vinih, ki pa jih v Vinakopru nimamo," pravi predsednik uprave Vinakopra Nevijo Pucer.

Letošnja prodaja vin je za približno 16 odstotkov nižja od načrtovane, ob polletju pa je Vinakoper utrpel 150.000 evrov izgube. "Vendar smo zdravo podjetje, nimamo nobenih kreditov, zato verjamem, da bomo izpad od prodaje in izpad pridelka lahko preživeli brez večjih težav," pravi Pucer. Meni tudi, da na koncu leta najbrž ne bodo utrpeli izgube, saj se prodaja vin poveča prav v zadnjih mesecih. Zaradi letošnjega slabega pridelka nekoliko slabše poslovanje pričakujejo v naslednjem letu.

Vinakoper ima približno 590 hektarjev vinogradov na različnih legah v slovenski Istri. Od kooperantov odkupujejo le 15 odstotkov grozdja, ostalo pridelajo sami. Ker so vezani na geografsko poreklo, grozdja ne morejo odkupovati od kogar koli. "Upamo, da bomo od države dobili tudi kakšno odškodnino, potem ko bomo popisali dejansko škodo, ki nam jo je povzročila suša," pravi Pucer. Ker imajo vsako leto tudi težave s pridobivanjem trgalcev grozdja, veliko večino grozdja poberejo s stroji. Na pomoč pa jim zadnja leta priskočijo predvsem trgalci iz Slovaške in Romunije. "Ti niso tako dobri kot tukajšnji trgalci, vendar za pobiranje grozdja pri naših ljudeh ni zanimanja," obžaluje Pucer. Če trgalci poberejo dobro tono grozdja na dan, lahko na dan zaslužijo do 50 evrov.

Letina za polovico manjša tudi v Vipavski dolini

V Hiši sauvignona pri družini Benčina v Ložah pri Vipavi je včeraj več kot 30 trgalcev pobralo prve grozde sauvignona. Trgatev so razdelili na tri tedne. V prvi etapi bodo poleg sauvignona pobirali še modri pinot, nadaljevali bodo s chardonnayem in merlotom, končali pa s cabernetom. "Na trtah, ki so stare 15 let in več, je grozdje razmeroma dobro in zdravo, pri mlajših pa je odvisno od lege vinograda. Zaradi izsušenih jagod bo trgatev količinsko v primerjavi z lanskim letom manjša tudi za 70 odstotkov. Še vedno čakamo tudi na dež. Pridobijo lahko predvsem pozne sorte. V treh tednih se bo pri nas zvrstilo več 100 trgalcev," je povedal Dušan Benčina.

Svetovalec v Vinski kleti Goriška Brda Goran Jakin pa je dodal, da so že začeli trgati modri in sivi pinot, chardonnay in sauvignon. Preostalih sort se bodo lotili, ko bodo tehnološko zrele. V Brdih pričakujejo tretjino normalnega letnika. "Zadnji dež je pomagal, da so si trte malo opomogle, sploh pa za naslednje leto. Pri poznih sortah bo dež, ki je napovedan čez konec tedna, morda celo količinsko malce popravil letino. Vsak dež bo še naprej koristen, gnitja in slabše kvalitete se ne bojimo," še pravi Jakin. Trgatev na Krasu se bo začela prihodnji teden, najprej bodo potrgali vitovsko grganjo in malvazijo, kasneje pa še teran.