Tudi v letošnji 27. ediciji bo festival zasledoval svoje poslanstvo mednarodne promocije in posredovanja srednjeevropske literature. Vilenica je bila ob svojem nastanku sredi 80. let "živa mera tedanjega boja za demokracijo in pluralizem", je ob predstavitvi letošnjega festivala dejal Veno Taufer, predsednik organizatorja, Društva slovenskih pisateljev, sicer pa tudi pobudnik ustanovitve festivala. Kakor je tedaj na dan prihajala "nova, prerojena srednja Evropa", tako Taufer upa, da bo Vilenica k temu pripomogla tudi v današnjih, težkih časih za Evropo.

Druženja z nagrajenci

Že danes zvečer se lahko odpravimo na enega od predhodnih dogodkov festivala, gostovanje lanskega vileniškega nagrajenca Mircee Cartarescuja, ki se bo ob 18. uri predstavil v mariborski Literarni hiši. Zatem bo jutri ob 20. uri gostoval še na vrtu Društva slovenskih pisateljev. Letošnji vileniški nagrajenec David Albahari pa se bo s slovenskim avtorjem v fokusu Borisom A. Novakom srečal na ponedeljkovem dogodku v Klubu Cankarjevega doma ob 20. uri.

Programski vodja festivala Gašper Troha je predstavil osnovne obrise letošnjega programa. V torek bo najprej steklo osem predvečerov v različnih krajih po Sloveniji in v Trstu. V sredo ob 19. uri bo v Muzeju kočij v Lipici slavnostno odprtje festivala, na katerem bosta potekala literarno branje in podelitev štipendije Srednjeevropske pobude (SEP). Prejela jo bo avtorica kratke proze, esejev in poezije iz Bosne in Hercegovine Ajla Terzić. Štipendija v višini 5000 evrov ji bo omogočila trimesečno ustvarjanje v eni od držav SEP.

Avtorji nomadi o izkoreninjenosti

V četrtek ob 10. uri bo festivalsko dogajanje nadaljevala okrogla miza SEP, letos naslovljena "Avtorji nomadi", na kateri se bodo pogovarjali literati, ki iz različnih vzrokov živijo in delajo v tujini ali pišejo v jeziku, ki ni njihov materni. Udeleženci pogovora, ki ga bo moderirala Dnevnikova novinarka Iva Kosmos, bodo Dimitré Dinev, Maja Haderlap, Zineb El Rhazoui in David Albahari. Eno od osnovnih vprašanj, ki si jih bodo zastavili, je po besedah Ive Kosmos dilema, "ali je njihov nomadski položaj vplival na njihovo pisanje ali pa so vsi pisatelji že sicer neke vrste nomadi v duhovnem smislu".

Drugi del strokovnega programa bo predstavljal Mednarodni komparativistični kolokvij, ki letos praznuje 10. obletnico. Potekal bo v dveh delih, v četrtek in petek, udeleženci pa se bodo posvetili temi prostorskega obrata v literarni vedi. Kot je povedal soorganizator kolokvija Marijan Dović, gre za osrednji komparativistični dogodek leta v Sloveniji, njegova umeščenost v Vilenico pa pomeni, da so si povečali prepoznavnost in olajšali vabljenje uglednih tujih strokovnjakov. Ti se bodo v prispevkih letos delno navezovali na osrednjo temo avtorjev nomadov. Nekateri slovenski referenti pa bodo predstavili projekt geografskega kartiranja slovenske literarne kulture, ki bi utegnil biti po Dovićevih napovedih zanimiv tudi za širšo javnost.

Festival bo ponudil številna literarna branja, v petek pa se bodo nekateri dogodki odvili še v Ljubljani, med njimi okrogla miza Hebrejska literatura na Vilenici, ki jo bo vodil Klemen Jelinčič Boeta. V soboto bo na literarni matineji na gradu Štanjel podeljena še tretja festivalska nagrada, kristal vilenice, ki jo bo prejel avtor najboljšega literarnega besedila v vileniškem zborniku. V soboto se bo program festivala sklenil s podelitvijo nagrade vilenica za leto 2012 Davidu Albahariju, ki bo tradicionalno potekala v jami Vilenica.