Triintridesetletni Rodriguez je do druge etapne zmage na letošnji Vuelti prišel s sprintom na vrhu kratkega, a strmega vzpona na Mirador de Ezaro, v katerem se je otresel vseh svojih petih tekmecev za skupno zmago. Rodriguez in Contador sta se najprej odcepila od Valverdeja in Christopherja Frooma, nato pa je 200 metrov pred ciljem še enkrat "potegnil" Rodriguez in se tako znebil še Contadorja, zmagovalca te dirke leta 2008. Rodriguez je tako povečal prednost v skupni razvrstitvi na 13 sekund pred Contadorjem in 51 sekund pred Froomom, ki je bil danes peti s 23 sekundami zaostanka.

Pred tem je v etapi četverica Amael Moinard, Cameron Meyer, Mikel Astarloza in Kevin De Weert pobegnila po 75 kilometrih in si privozila tudi že več kot sedem minut prednosti, še 30 kilometrov pred ciljem pa imela več kot štiri minute naskoka pred glavnino. Toda ta je kljub nekaj padcem hitro lovila ubežnike in jih ob vznožju zadnjega, 1,8 kilometra dolgega vzpona s povprečnim naklonom 13,5 odstotka, tudi ujela.

Petkova 13. etapa bo precej razgibana, kolesarje pa bo popeljala od Santiaga de Compostele do Ferrola, dolga pa bo 173 kilometrov. Vuelta se bo končala 9. septembra v Madridu.