Giacomelli je ob tem poudaril, da se ves čas prilagajajo zahtevnim razmeram na trgu, zato skušajo z mehkimi metodami prednostno zmanjšati število zaposlenih v družbi. Hkrati je zanikal informacije, ki se pojavljajo v medijih, da se na Delu pripravljajo odpuščanja ali aktivnosti, s katerimi zaposleni ne bi bili že seznanjeni.

Že približno dve leti namreč v uredništvu Dela poteka proces uredniške transformacije, ki je namenjen integraciji uredništva na način, da lahko uspešno obravnava vse medijske platforme, je pojasnil. "Sedaj smo prišli do neke sklepne faze, ki terja reorganizacijo dela," je dejal.

Uvedli bodo nekoliko spremenjeno organizacijo uredništva

Jeseni bodo zato na Delu uvedli nekoliko spremenjeno organizacijo uredništva, ki med drugim predpostavlja tudi spremembo opisa nekaterih delovnih mest. "Zato načrtujemo tudi spremembo pogodb o zaposlitvi za celotno uredništvo, ker se spreminja njihova narava dela in bodo na novo umeščeni v organizacijo," je dodal.

Na vprašanje, ali se bodo zaposlenim na podlagi reorganizacije tudi znižale plače, pa Giacomelli pravi, da bo tudi na tem področju prišlo do manjših sprememb, vendar pa ne gre za "kategorične" spremembe, saj te zaradi doslej veljavne pogodbe tudi ne bi bile možne. "Lahko pa se za koga kaj spremeni, lahko tudi navzgor," je dodal.

Pojasnil je, da bi bil morda kateri izmed zaposlenih lahko umeščen v katero drugo uredništvo, vendar pa bo šlo pri tem za nekaj posameznikov in ne za večje število zaposlenih. O predvideni reorganizaciji dela so bili že seznanjeni tako delavci kot tudi sindikati in svet delavcev, proces komunikacije med njimi pa po zagotovilih Giacomellija poteka nemoteno. "Vzporedno s tem pa seveda že nekaj časa pospešujemo upokojevanje," je še dodal.

Zapis ministra Gorenaka ...

Zapis ministra Gorenaka, da so morebitna odpuščanja dobra novica, pa je sprožil burne odzive tako v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) kot v Pozitivni Sloveniji.

Upravni odbor DNS je na spletni strani društva zapisal, da je Gorenakova izjava "pod nivojem osnov politične kulture". V kriznih razmerah se je veseliti morebitnih odpuščanj skrajno neprimerno, menijo v DNS. Zato Gorenakova izjava po njihovem mnenju "ni le neprimerni cinizem ob občutljivi temi krize in brezposelnosti, pač pa s svojo posploševalsko logiko odseva tudi nerazumevanje vloge in pomena medijev v demokratični družbi".

V društvu tako ministru sporočajo, da se lahko glede morebitne kršitve etičnih ali profesionalnih standardov katerega od novinarjev kadarkoli obrne na Novinarsko častno razsodišče.

Tudi poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta meni, da je Gorenakovo sporočilo skrajno neprimerno, hkrati pa nedostojno za ministra. Kot je zapisala v sporočilu za javnost, se minister "na težko stanje v državi, kjer ljudje vsak dan ostajajo brez služb ali pa ne dobijo plačila za svoje delo", ob novici o odpuščanju novinarjev član vlade "cinično, celo zlobno posmehuje".