Ljubljanski vrtci so doslej za prihajajoče šolsko leto sprejeli 261 otrok več kot lani, je povedala vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje pri Mestni občini Ljubljana (MOL) Marija Fabčič na današnji novinarski konferenci.

Na centralnem čakalnem seznamu je letos po besedah Fabčičeve manj otrok prvega starostnega obdobja, to so otroci med enim in tremi leti starosti. Lani v tem času je bilo na seznamu 1734 otrok iz tega starostnega obdobja. 221 otrok je na seznamu s stalnim prebivališčem v MOL in z maksimalno stalnostjo bivanja, 809 otrok s stalnim prebivališčem v MOL z obema ali vsaj enim od staršev, vendar brez stalnosti bivanja, ter 344 otrok iz drugih občin, pojasnjuje Fabčičeva.

Od 221 otrok s stalnim prebivališčem v MOL in z maksimalno stalnostjo bivanja je 76 otrok, ki so jih starši pripravljeni vpisati v kateri koli vrtec v Ljubljani. Vsi otroci letnikov 2010 in 2011, ki so jih starši pripravljeni vpisati v kateri koli vrtec, so že dobili ponujena prosta mesta, a so jih zavrnili. Tudi 11 otrok, rojenih leta 2012, je že prejelo ponudbo za prosto mesto v vrtcu, vendar so starši devetih otrok ponujeno mesto že zavrnili, starši dveh pa se o sprejemu še odločajo.

Čakalne vrste ...

Na centralnem čakalnem seznamu je še 63 otrok, rojenih leta 2012, ki so jih starši pripravljeni vpisati v kateri koli vrtec v Ljubljani in imajo stalno prebivališče v MOL in stalnost bivanja, a še niso prejeli ponujenega prostega mesta. Ostali 104 otroci pa čakajo na prosto mesto v točno določenem vrtcu. V sredo je bilo v postopku podpisa še 83 otrok.

V sredo je bilo na centralnem čakalnem seznamu za prihajajoče šolsko leto 54 otrok drugega starostnega obdobja, torej so stari med tremi in šestimi leti. Od tega ima le pet otrok stalno prebivališče v MOL z obema ali vsaj enim od staršev, vendar brez stalnosti bivanja, 35 otrok pa prihaja iz drugih občin.

Ponekod v vrtcih izpisi, drugod gneča

Starši 60 otrok prvega starostnega obdobja in 25 otrok drugega starostnega obdobja, ki so na centralnem čakalnem seznamu, je poleti zavrnilo ponujena prosta mesta v vrtcih, ki so jih navedli kot svojo izbiro, hkrati pa so vrtci prejeli tudi 208 odpovedi vlog, pojasnjuje Fabčičeva. Zaradi odpovedi ponujenega mesta in preoblikovanja skupin se prosta mesta še pojavljajo, zato vrtci staršem dnevno pošiljajo vabila k podpisu pogodb.

Sicer pa bodo v letošnjem letu v okviru Vrtca Trnovo odprli dva nova oddelka za 28 otrok prvega starostnega obdobja.

V Ljubljani deluje tudi 12 zasebnih vrtcev, v katere je vključenih 344 otrok s stalnim prebivališčem v MOL. V kratkem, predvidoma prihodnji petek, bo objavljen razpis za dodelitev koncesij za vrtce za 50 oddelkov prvega starostnega obdobja. Po rebalansu mestnega proračuna je za to namenjenih 630.000 evrov.