Balažic je pojasnil, da so Zidar Klemenčičevi pojasnili, kakšen je postopek testa DNK. Sicer pa je bilo to samo informativno poizvedovanje, kaj je treba vse narediti, je dejal. Tako sedaj na inštitutu pričakujejo, da bo prišla pisna vloga s podpisom obeh prisotnih v tej zadevi, torej s podpisom kardinala Rodeta in Petra Stelzerja.

Ob odvzemu DNK-vzorcev - vzorec krvi in bris ustne sluznice - morata biti prisotna domnevni oče in otrok. To pa velja le, če je otrok že polnoleten, je pojasnil Balažic. Če še ni polnoleten, mora namreč vzorec dati tudi mati otroka.

Analizo opravijo na podlagi vzorca krvi in brisa ustne sluznice, odvzem vzorcev pa vedno opravijo v ambulanti na inštitutu. Na odvzemu morata biti hkrati prisotna oba v izogib poznejšim sumničenjem o zamenjavi oseb ali vzorcev. Medtem ko analiza za tri osebe stane 1003 evre, pa za dve osebi stane med 600 in 800 evrov, je dejal Balažic.

Predstojnik inštituta predvideva, da bosta račun za preiskavo poravnala sama in da ne bodo šli z zahtevo preko sodišča. "Kot sem razumel, se bodo skušali dogovoriti s Petrom S., kdaj bi čim prej lahko prišel v Ljubljano, in če se strinja s to preiskavo, da jo opravita," je dejal Balažic za STA.

Sicer pa so na inštitutu zaradi občutljivosti zadeve pripravljeni "zadevo vzeti v roke in jo opraviti v 24 ali pa maksimalno 48 urah", je še dejal predstojnik inštituta. Dodal je, da bodo storili vse, da bodo čim prej prišli do rezultatov preiskave. "Kaj bosta z rezultatom storila, pa je njuna stvar," je pristavil.

Rode na inštitutu za sodno medicino zaprosil za test očetovstva

Odvetniška pisarna Zidar & Klemenčič je danes v imenu kardinala Franca Rodeta Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani zaprosila za izvedbo analize DNK oziroma testa očetovstva. Kot so sporočili, so istočasno na Petra S. naslovili prošnjo, da nemudoma sporoči, kdaj bo lahko opravil vse potrebne odvzeme za omenjeni test.

Pri odvzemu vzorcev morata biti namreč po navedbah iz pisarne istočasno navzoča oba subjekta preiskave.

V omenjeni odvetniški pisarni navajajo še, da Peter S. na Rodeta do danes, razen preko medijev v zadnjih dneh, ni naslovil prošnje, da želi, da Rode opravi test očetovstva.

Na spletni strani inštituta za sodno medicino je pojasnjeno, da morajo biti v preiskavo domnevnega očetovstva z gensko analizo vedno vključeni otrok, njegova mater in domnevni oče. Analizo opravijo na podlagi vzorca krvi in brisa ustne sluznice, odvzem vzorcev pa vedno opravijo v ambulanti na inštitutu. Pri tem v analizo ne sprejmejo vzorcev, ki bi jih zainteresirane osebe želele posredovati same. Na odvzemu morajo biti hkrati prisotne vse tri osebe v izogib poznejšim sumničenjem o zamenjavi oseb ali vzorcev, poudarjajo na spletni strani inštituta.

Analize opravljajo na podlagi odredb sodišč ali pa na podlagi sporazumnih odločitev. V primerih sporazumnih odločitev opravijo analizo na podlagi pisne vloge, ki jo zainteresirane osebe pošljejo na naslov inštituta. Po dogovoru lahko precej hitro dogovorijo datum preiskave, rezultati pa so lahko znani že v dveh ali treh dneh, je v teh dneh pojasnil predstojnik inštituta Jože Balažic.

Cena DNK-analize za tri osebe znaša skupaj 1003 evre

Če je otrok že polnoleten, mora svoje privoljenje za sodelovanje v preiskavi potrditi s podpisom na vlogi. Vsi polnoletni udeleženci preiskave prejmejo svoj izvod izvedeniškega mnenja s podrobnim opisom in razlago rezultata preiskave. Cena DNK-analize za tri osebe znaša skupaj 1003 evre, je še navedeno na spletni strani.

Če se bo na testu izkazalo, da je Rode oče Petra S., so po besedah cerkvenega pravnika Karla Bolčine morebitne sankcije zoper njega v rokah papeža. Slednji lahko Rodetu odvzame tudi naziv kardinala, vendar Bolčina dvomi, da bi se to lahko zgodilo, posebej, ker dejanje v tem primeru ne bi bilo storjeno v času opravljanja aktivne kardinalske službe. Še manj pa pride v poštev postavitev Rodeta v laiški stan, kar je sicer ena najhujših kazni v Cerkvi, je dejal Bolčina.

Če bi se na drugi strani izkazalo, da Rode ni oče Petra S., slednjega po mnenju odvetnika Jožeta Hribernika najverjetneje ne bi mogla doleteti nobena sankcija. "Če namreč nekdo, ki je nezakonski, pravi, da domneva, da je nekdo njegov oče, in zahteva, da se podredi preiskavi DNK, mu je težko naprtiti neko posebno odgovornost," je dejal.

Civilno odgovornost medija

Vidi pa Hribernik v tem primeru civilno odgovornost medija, ki je objavil zgodbo. "Ne moreš nekoga oblatiti tako, da na prvo stran postaviš njegovo sliko in trdiš, da je njegov oče, četudi napišeš, da to trdi Peter S. To je po mojem nedopustno," pravi Hribernik. Ob tem pa poudarja, da vseh podatkov o zadevi nima in da je možno, da se bo Rodetova odvetnica odločila kako drugače.

Peter S., ki od Rodeta zahteva test očetovstva, je v sredo dopoldne za STA dejal, da o zadevi ne želi govoriti, od tedaj pa je njegova telefonska številka nedosegljiva. Že v sredo pa je v javnost prišel tudi njegov priimek - Stelzer.

Delo je namreč v torek poročalo, da naj bi imel kardinal Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka. Peter S., ki zdaj živi na Bližnjem vzhodu, naj bi letos spomladi v Sloveniji najel odvetnico, s pomočjo katere naj bi poskušal od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK. Tanja Breda je sicer za Delo zanikala, da bi bil Rode oče njenega otroka.

Rode je kmalu zatem izjavil, da je pripravljen na test očetovstva, saj "ve, kakšen bo rezultat". Napovedal je tudi, da bo svoje ime branil z vsemi pravnimi sredstvi.