Predlog, da se odmor za malico izvzame iz delovnega časa, je del izhodišč za prenovo zakona o delovnih razmerjih, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo. Predloga zakona, ki ga trenutno usklajuje koalicija, javno še ne razkrivajo. Predvidoma 7. septembra ga bo obravnaval Ekonomsko-socialni svet (ESS).

"Plačani 30-minutni odmor mora ostati. Izgovor, da bo odmor še naprej, a ne bo plačan - točno vemo, kam pelje," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Delodajalci naj bi že izračunali, da bi z ukinitvijo odmora privarčevali okoli 800 milijonov evrov. "Delavce in delavke jemljejo kot čisti strošek," opozarja Semolič.

O dodatku na delovno dobo

Dogovor o dodatku za delovno dobo predlagatelj zakona prenaša na kolektivne pogodbe. V ZSSS nasprotujejo predlagani ukinitvi dodatka na delovno dobo, saj da bi to pri nekaterih pomenilo tudi za 15 do 20 odstotkov nižje plače.

GZS Vizjaku: Izhodišča za reformo trga dela ne prinašajo želenega

Izvršni sekretar ZSSS za pravno področje in področje delovnih razmerij Andrej Zorko je dejal, da predlog ukinitve plačanega odmora za malico razumejo kot neposreden napad na plače. Boji se tudi, da bi bil to prvi korak k ukinitvi regresa za malico ter kasneje tudi potnih stroškov. Predstavnik sindikata v družbi Mura in partnerji Dušan Kuplen je opozoril, da je odmor nujen, predvsem v delovno intenzivnih panogah.

Preberite še Sindikati zaradi malice na barikade

V ZSSS se sicer zavzemajo za nekatere spremembe delovne zakonodaje. Tako je po Semoličevih besedah treba odpraviti anomalije in urediti negotove oblike dela, urediti področje agencijskih delavcev. So tudi za večjo prožnost, ki bi omogočila lažje prilagajanje pri potrebah po delavcih v časih, ko je dela manj, in sicer menijo, da bi morala takrat vstopiti država prek zavoda za zaposlovanje.

Ob vseh predvidenih spremembah pa je najpomembnejše to, pravijo v ZSSS, da se zagotovi delovanje pravne države.