Voda v ceveh internih vodovodov šol in vrtcev je v času šolskih počitnic stala, zaradi visokih dnevnih temperatur se je tudi ogrela. Različni mikroorganizmi so imeli tako dovolj časa za razmnoževanje in so lahko prisotni v ceveh hišnih vodovodov, je pojasnil direktor zavoda Milan Krek.

S koprskega zavoda za varovanje zdravja so vsem šolam v regiji predlagali izvedbo preventivnih ukrepov pred morebitnimi okužbami. Svetujejo izpiranje vodovodnih sistemov, s čimer bodo staro vodo izprali iz sistema. Tam, kjer so prisotni toplovodni sistemi, svetujejo izvedbo toplotnih šokov. Odziv šol bodo v prihodnjih dneh preverili tudi pristojni inšpektorji.

Na zavodu si želijo, da bi informacija o potrebnosti izvajanja preventivnih ukrepov dosegla tudi ostale šole po Sloveniji. Pričakujejo tudi, da bodo pristojni na nacionalnem nivoju izdelali navodila šolam, kako naj pravilno in učinkovito poskrbijo za varovanje pred okužbami čez vse leto. Med obiski na terenu namreč ugotavljajo, da so predvsem sistemi toplovodne napeljave narejeni tako, da nudijo ugodne pogoje za razrast legionele.

"Direktorat za javno zdravje na ministrstvu za zdravje je tisti, ki bi moral sprejemati sistemske odločitve in jih zapisati v zakonski ali podzakonski obliki. Vsem bi bilo lažje, tako inšpektorjem za zdravje kot nam zavodom", poudarja Pretnar. Šele sistemska zakonodaja bi po njegovem omogočila celotno obvladovanje legionele.

Zaradi novih tehnologij in postopkov priprave tople vode bo izvajanje ustreznih ukrepov za zaščito pred okužbami z legionelo po mnenju Kreka aktualno tudi v prihodnosti. "Na Obali je pomembna turistična dejavnost. Imeti legionelo v hotelu pomeni za celo destinacijo zelo negativno konotacijo, zato je nujno potrebno, da legionelo na obalnem okolju obvladujemo," je pojasnil.

Na obalno-kraškem območju so v zadnjih dveh mesecih zaradi okužbe z legionelo zabeležili dva primera obolenj. Zbolela sta tuja gosta, ki sta bila na počitnicah.

Zdravniki se pri okužbah z bakterijo legionele bojijo predvsem pljučnice, ki jo je brez dodatne diagnostike nemogoče ločiti od ostalih pljučnic. Pljučnico lahko spremljajo visoka telesna temperatura do 40 stopinj, zmedenost, driska in gastrointestinalne težave. Bolezen, ki jo lahko spremljajo hudi zapleti, ima lahko dolgoročne posledice, kot so slabši spomin in pljučna fibroza. Pri zdravih ljudeh je smrtnost zaradi pljučnice približno deset odstotna, pri ljudeh z okvarjenim imunskim sistemom pa do 50-odstotna.

Med otroki je legioneloza sicer manj prisotna, po podatkih iz ZDA je med vsemi obolelimi med štiri in pet procenti otrok in mladih do 24 let.