"Menim, da je moja velika prednost v tem, da karierno izhajam iz skupine Telekom Slovenije. Zato za uvajanje ne potrebujem 100 dni, ne pričakujem 100 dni miru, z delom začnem takoj," poudarja Skobe. Dodaja, da je pred skupino zahtevno obdobje, zato je potrebna jasna vizija, strategija razvoja in učinkovit sistem korporativnega upravljanja.

"Ključna cilja vseh aktivnosti v prihodnje sta, da Telekom ostane vodilni ponudnik telekomunikacijskih storitev v Sloveniji in da postane prva alternativa na vseh trgih v tujini, kjer nastopamo," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni predstavitvi polletnega poslovanja, dejal Skobe.

Pet ključnih izzivov za Telekom

Telekom po Skobetovih besedah čaka pet ključnih izzivov: nadaljnja stabilizacija položaja na telekomunikacijskem trgu, zagotovitev novih virov prihodkov in stroškovne učinkovitosti, konsolidacija blagovnih znamk in opredelitev komunikacijske strategije ter bolj učinkovita organizacija in sistem upravljanja s kadri, pa tudi aktivnost v odnosu do regulatorjev, vlagateljev in na področju hitrejšega reševanja tožb.

"V prihodnjem obdobju bomo veliko pozornosti namenjali razvoju storitev na vseh segmentih telekomunikacijske industrije. Poseben poudarek bom namenil temu, da pokažemo, da Telekom Slovenije ni le prenašalec bitov ali prodajalec telefonov, temveč celovit ponudnik v segmentu ponujanja telekomunikacijskih in IT rešitev, multimedie in zabave," je poudaril Skobe.

Ob tem je dodal, da je na slovenskem trgu treba ustaviti določene, rahlo negativne trende. Zato bodo aktivnosti Telekoma usmerjene v povečevanje tržnega deleža na širokopasovnem, optičnem omrežju in na področju ponujanja TV storitev, na razvoju trga in povečevanju tržnega deleža na širokopasovnem dostopu, pa tudi v konsolidacijo trga.

Nadgradnja medijske dejavnosti

Kot eno izmed strateških usmeritev Telekoma je nadgradnja medijske dejavnosti. Po Skobetovih besedah so v družbi ocenili, da so trenutni pogoji na slovenskem medijskem trgu primerni za vstop nove televizije in zato so sprejeli odločitev za Planet TV. "Ta odločitev je bila premišljena, dobro načrtovana in verjamemo, da bo televizija uspešna," je zatrdil.

Skobe je glede televizije še poudaril, da gre za pomembno investicijo, in zavrnil namigovanja, da za projektom stoji politika. "Če bi za tem projektom resnično stala politika, bi bilo to popolnoma neresno," je poudaril in zatrdil, da bo šlo za klasično komercialno televizijo.

Projekt Planet TV po Skobetovih zagotovilih poteka po planu. Tako bodo 18. septembra na tej televiziji predvajali prvo tekmo Lige prvakov, vse ostalo pa bo na trgu najkasneje novembra.

Skobe bo s septembrom na čelu Telekoma Slovenije nasledil Ivico Kranjčevića, ki po dveh letih in pol vodenja družbe odhaja v pokoj. Nadzorni svet Telekoma ga je za predsednika uprave imenoval 11. julija.

Skupina Telekom Slovenije v polletju z višjim dobičkom

Skupina Telekom Slovenije je v prvem letošnjem polletju ustvarila 391,1 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu se je čisti dobiček v primerjalnem obdobju povečal za pet odstotkov na 26,5 milijona evrov.

Skupina je okrepila tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za tri odstotke na 41,3 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) pa je znašal 132,2 milijona evrov, kar je štiri odstotke pod rezultatom lanskega prvega polletja.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je danes na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da Telekom deli usodo primerljivih evropskih operaterjev, ki imajo prevladujoč tržni delež na posameznem trgu.

Izpostavil je postopno zniževanje prihodkov nosilnih storitev fiksne in mobilne telefonije, ki je posledica zaostrenih makroekonomskih razmer, umirjanja rasti trga širokopasovnih priključkov ter zahtev regulacije. Hkrati se zaostruje cenovna vojna, zlasti na področju mobilnih storitev, je dodal.

"Delamo v panogi, ki je zrela, ki ne beleži več skokovitih rasti. Čakamo na nek nov tehnološki preboj," je poudaril Kranjčević.

Na razmere se Telekom Slovenije po Kranjčevićevih besedah odziva z nujnim zniževanjem vseh vrst stroškov in z iskanjem novih virov prihodkov izven klasične telekomunikacijske dejavnosti (televizija, digitalno oglaševanje, storitve v oblaku, sodelovanje na infrastrukturnih razpisih ...).

Hčerinske družbe v skladu z načrti

Hčerinske družbe doma in v tujini so v polletju poslovale skladno z načrti. Poslovni prihodki družbe Telekom Slovenije za lanskimi zaostajajo za pet odstotkov, druge družbe v Sloveniji pa so na ravni lanskih. Kosovski Ipko je ustvaril dva odstotka manj poslovnih prihodkov, prav tako makedonska družba One. Druge družbe v jugovzhodni Evropi so lanske poslovne prihodke presegle za štiri odstotke.

Družba Telekom Slovenije je EBITDA v prvem polletju znižala za sedem odstotkov, druge slovenske družbe pa so EBITDA skupaj presegle za 27 odstotkov. Ipko je ustvaril 13 milijonov evrov EBITDA (+tri odstotke), družbi One, pri kateri se negativni trendi iz preteklosti postopoma obračajo navzgor, pa je EBITDA povečala za 23 odstotkov.

V Telekomu Slovenije pričakujejo, da bo One že prihodnje leto začel poslovati z dobičkom iz poslovanja. Umika iz Makedonije po zagotovil Rudolfa Skobeta, ki bo v soboto nasledil Kranjčevića na čelu Telekoma Slovenije, ne načrtujejo. "Načrtujemo pa tako za makedonski trg kot za ostale trge v tujini pripravo izstopne strategije, ki je danes nimamo," je pojasnil.

Neto finančni dolg za 27 odstotkov nižji

V Telekomu izpostavljajo še, da se je neto finančni dolg v letu dni znižal za 27 odstotkov in po prvem polletju znaša 325,8 milijona evrov. "To pomeni, da je Telekom Slovenije med najmanj zadolženimi evropskimi operaterji," poudarjajo. Skupina Telekom Slovenije, ki je konec junija štela 4702 zaposlena, je lani v pol leta za investicije namenila 34,4 milijona evrov oz. 14 odstotkov več kot leto prej.

V Telekomu Slovenije računajo, da bo čisti dobiček skupine konec leta znašal okrog 38 milijonov evrov, kar je sicer manj od načrtovanega, vendar več kot v letu 2011.

Kranjčević bo v soboto vodenje Telekoma Slovenije predal Skobetu, sam pa po dveh letih in pol vodenja družbe odhaja v pokoj. Kranjčević je danes spomnil na dosežke v svojem mandatu, med drugim je izpostavil združitev Telekoma Slovenije in Mobitela, pripravo strategije za 2011-2016, izvajanje projekta prenove poslovnih procesov, 60 milijonov evrov ustvarjenega dobička, konstantno zniževanje neto dolga, zmanjševanje števila zaposlenih in številne projekte.