"Vsi bi morali gledati na interes države"

Kot je pojasnila Brezigarjeva, ki aktivno podpira predsedniškega kandidata Zvera, je pomembno tudi to, da se Zver ljudem predstavlja v neposrednem stiku.

O ukrepih vlade je dejala, da so ti nujni, če se želimo rešiti. "V takšni situaciji bi morali vsi gledati na interes države in to bi pričakovala tudi od opozicije," je povedala.

Nekdanja generalna državna tožilka je med drugim spregovorila tudi o prenosu tožilstva z ministrstva za pravosodje pod ministrstvo za notranje zadeve. Kot je dejala, sicer sama ni bila naklonjena tej rešitvi, a je po njenih besedah z vidika samostojnosti vseeno, pod katero ministrstvo je umeščeno državno tožilstvo. Državno tožilstvo je namreč samostojen državni organ, državni tožilci in njihovo vodstvo pa so v celoti odgovorni za rezultate svojega dela, pravi Brezigarjeva.

Brezigarjeva navaja, da bi na ministrstvu želeli doseči tudi spremembo zakona o kazenskem postopku, ki bi omogočil poenostavitev postopkov glede kaznivih dejanj, ki se preganjajo na predlog oškodovanca, ko ta umakne predlog za pregon. Hkrati bi z manjšimi spremembami zakona želeli tudi zmanjšati administriranje policije, vendar pa še niso dosegli soglasja s pristojnim ministrstvom za pravosodje in javno upravo.

Pretirana birokratizacija dela

"Nasploh lahko rečem, da so v zadnjih letih procesno zakonodajo do onemoglosti zapletali in tako pretirano birokratizirali delo na račun učinkovitosti. S tem so spodbujali tiste, ki so neučinkovito in neodločno delo radi opravičevali z določbami v zakonu," je izpostavila Brezigarjeva.

Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki jo je ukinil novi zakon o državnem tožilstvu in na novo formiral Specializirano državno tožilstvo, je po mnenju Brezigarjeve dobro delovala.

"S tem posegom v dobro utečeno ekipo so pripravljavci zakona naredili veliko škode. (Ne)premišljen zakonski poseg je vsaj na kratek rok močno oslabil delo na tem področju," je povedala in dodala, da rešitev, ki jo je prinesel novi zakon in ki poleg "pravih" tožilcev Specializiranega državnega tožilstva predvideva še tiste, ki na svojih matičnih tožilstvih delajo "malo za Specializirano državno tožilstvo in malo za svoja matična tožilstva", ni dobra.

Brezigarjeva je zavrnila tudi očitke, da je kot državna tožilka v nekaterih primerih ravnala politično pristransko. "Tega v strokovnem delu ne počne nihče, ki na svojo čast kaj da," je še poudarila.