Tlakovci, po katerih vsakodnevno stopa nepregledno število domačih in tujih nog, so dodobra zlizani in razpokani, na nekaterih mestih pa celo zakrpani z asfaltom, kar se bržkone ne sklada z vizijo o "najlepšem mestu na svetu". A po zagotovilih mestne občine bodo tlakovce med Slovensko cesto in Prešernovim trgom zamenjali sočasno z obnovo kanalizacijskega in vodovodnega omrežja, kar naj bi se zgodilo še letos.

V javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija so nam povedali, da sta kanal, ki je bil zgrajen leta 1934, in vodovod iz litega železa, zgrajen davnega leta 1889, navzlic častitljivi starosti še vedno v sorazmerno dobrem stanju, a ju bodo kljub temu obnovili. Vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja so na upravno enoto vložili že aprila, kjer pa so zahtevali, da projektno dokumentacijo zaradi zahtevnosti objekta dopolnijo. V podjetju pričakujejo, da bodo vse birokratske zaplete rešili prihodnji mesec, tako da se bi vodovodno-kanalizacijske infrastrukture na Čopovi ulici morda lotili že oktobra.

"Tako kot drugod v mestnem središču bomo tudi na Čopovi ulici ob menjavi kanalizacije in vodovoda položili nove tlakovce, in to take, ki jih ne bo treba ves čas menjati. To bo trajna ureditev," je povedal ljubljanski podžupan Janez Koželj in dodal, da bodo sočasno postavili tudi novo ulično opremo in uredili podzemne zbiralnice odpadkov.

Koželj pravi, da občina tudi sicer podpira ohranjanje Čopove ulice kot prve trgovske ulice v Ljubljani. "To počnemo po enakem principu v celotnem mestnem središču - z investicijami v infrastrukturo. S tem spodbujamo lastnike objektov ali najemnike lokalov, da se lotijo prenov stavb v okviru programa Ljubljana - moje mesto. Podpiramo pa jih tudi pri njihovemu prizadevanju, da bi se v mestnem središču ohranile čim bolj raznolike dejavnosti," je pojasnil podžupan.

V prostorskem načrtu, ki so ga mestni svetniki potrdili julija 2009, je bilo sicer predvideno, da naj bi med drugim dogradili tudi območje med Čopovo in Knafljevem prehodom, kjer stoji nedokončana stavba Devetka. A tukaj so, pravijo na občini, nemočni, saj je stavba v zasebni lasti. Prav tako je v času recesije potihnila ideja o rušitvi hotela Slon in gradnji novega objekta s tremi kletnimi etažami in sedmimi nadstropji. Bo pa, kot smo že poročali, Čopovo ulico najkasneje do konca leta oplemenitil nov mladinski hotel v prostorih nekdanje SIB banke.

Po besedah Koželja bo v pritličju te stavbe Spar uredil tudi trgovino z živili. "To se mi zdi zelo pomembno, saj nam sicer trgovine uhajajo iz mestnega središča. Hkrati pa bomo s tem preuredili tudi del pasaže med Nazorjevo in Čopovo ulico, kjer je Mestno gledališče ljubljansko," je dodal.