Dobrodelni pohod ob prvem svetovnem dnevu cerebralne paralize

Letos 4. septembra prvič zaznamujemo svetovni dan cerebralne paralize. Ob tej priložnosti se bosta Alma Đikić in Natalie Finkšt, članici društva za kvalitetnejše življenje hendikepiranih oseb PANTA REI, to soboto z invalidskim vozičkom ob spremstvu svojcev in prijateljev odpravili na simbolično pot okoli Kopra. S tem želita pokazati, da nas hendikep ne sme v ničemer omejevati, lahko pa nas kvečjemu združuje in nadgrajuje. Dogodek bo potekal pod geslom "Drugačnost naj nas ne omejuje".

Kalčkova predavanja o zdravi prehrani

V trgovini Kalček, kjer prodajajo ekološke prehrambne izdelke, redno pripravljajo program brezplačnih predavanj, na katerih predavatelji predstavljajo raznovrstne vsebine o zdravi prehrani, zdravju, zdravem življenjskem slogu in ekologiji. Kalčkova predavanja so ob sredah ob 17.30 v trgovini na Celovški 268. Vsaj enkrat na mesec v Kalčku na Celovški izvedejo tudi Kalčkovo kuharsko delavnico presnega gurmanstva, na kateri kuharski mojstri učijo praktične veščine priprave hrane. Termin za Kalčkovo kuharsko delavnico je torek ob 17.30. Prvo septembrsko delavnico bo naslednji torek pripravila Katja Mrzel, ki bo predstavila pripravo krekerjev in drugih presnih gurmanskih jedi. Za kuharsko delavnico je treba odšteti 15 evrov.

Krvodajalska akcija Managerski teden

Ta teden v organizaciji Združenja Manager v 11 večjih slovenskih krajih poteka dobrodelna krvodajalska akcija Managerski teden darovanja krvi. Slovenci se namreč po podatkih Rdečega križa Slovenije sicer precej udejstvujemo krvodajalskih akcij, kljub temu pa zadnji teden v avgustu darovalcev krvi primanjkuje. Krvodajalski teden je pred letom dni nastal na pobudo sekcije mladih menedžerjev Združenja Manager v okviru krvodajalske akcije Podaj energijo za življenje, katere pobudnik je Petrol. Lani se je akcije udeležilo več kot 200 menedžerk in menedžerjev, ki so darovali okoli 90 litrov krvi.

Projekt Druga pomoč v UKC Maribor

Na območju UKC Maribor včeraj in danes med 10. in 19. uro poteka projekt Druga pomoč, ki so ga pripravili UKC Maribor, Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012 in umetniška skupina KUD Ljud iz Ljubljane. Za dva dni je del bolnišničnega kompleksa spremenil podobo, katere cilj je preseči pogosto nelagodno atmosfero bolnišničnega vsakdana ter ponuditi čakajočim nekaj, kar jih bo sprostilo in zamotilo, da pozabijo na svoje skrbi, bolečino ali bolezen svojih bližnjih.

Projekt Druga pomoč ponuja Čakalnico DeLuxe, ki jo obiskovalci bolnišnice najdejo na zelenici pred vhodom v urgenco UKC Maribor. Čakalnica je opremljena z udobnimi naslonjači, prijetnim vzdušjem in nepričakovanimi umetniškimi vsebinami. Ustrežljivi in uniformirani kulturni delavci iz umetniške skupine KUD Ljud čakajočim ponudijo, da na urgenci čakajo namesto njih, medtem pa se oni lahko zamotijo in razbremenijo v Čakalnici DeLuxe. V čakalnih prostorih urgentnega centra so na novih policah na voljo knjige, križanke, stripi, družabne igre, eno od čakalnic pa so popestrili s slikami mariborskih umetnikov.

Klimatske naprave za porodnišnico UKC Maribor

Na Oddelku za perinatologijo UKC Maribor so sredi avgusta po dveh letih prizadevanj humanitarnega društva Inner wheel klub Maribor zapihale nove klimatske naprave. Projekt so izvedli na pobudo in s sodelovanjem članic tega humanitarnega društva, ki so razumele, v kako težkih razmerah preživljajo mamice in novorojenčki vroče poletne dni. V klubu so leta 2011 in 2012 organizirali dva dobrodelna koncerta, na katerih so zbrali 5700 evrov za nakup klimatskih naprav. Na koncertih so prostovoljno nastopili mladi pevci, otroški zbor in štirje uveljavljeni glasbeniki.

Ko lahko brez posledic poješ vse, kar ti ponudijo

Projekt LQ-CELIAC, katerega namen je ozaveščati o rastoči problematiki celiakije in pomenu brezglutenske diete, je tudi v poznih poletnih dneh v polnem zamahu. Julija so se v okviru projekta na mednarodnem mladinskem taboru v madžarskem Szombathelyju zbrali mladi bolniki s celiakajo iz Slovenije in Madžarske, od 26. avgusta do 1. septembra pa si bodo sprostitev in brezglutensko druženje z vrstniki privoščili še odrasli bolniki s celiakijo. To bo prvi tabor odraslih bolnikov s celiakijo z mednarodno udeležbo, na katerem se bo v Termah Lendava zbralo kar 120 bolnikov iz Slovenije in Madžarske.

Organizatorji so pripravili bogat strokovni program. Tako bodo prisluhnili predavanju o novih smernicah za diagnostiko celiakije, o vplivu parafinske termalne vode na zdravljenje in se seznanili s projektom LQ-CELIAC. Pomemben del tabora odraslih so kuharske delavnice; vodila jih bo Majda Jurše, ki bo udeležencem lahko svetovala iz lastnih izkušenj, saj se je s celiakijo srečala že pred 19 leti. Projekt LQ-CELIAC sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Madžarska 2007 - 2013. lo