Podobna zgodba kot na Goriškem se je odvrtela tudi v Ljubljani, kjer sta izvršni direktor stranke Državljanska lista Janko Jenko in vodja kabineta finančnega ministra Janeza Šušteršiča v odhajanju Jani Toroš od iste osebe preko iste avstrijske banke isti dan skupaj prejela 8200 evrov nakazila. Tudi te denarne transakcije naj bi bile povezane z izdajo koncesije za igralni salon, v tem primeru družbi Onisac, katere lastnik je preko podjetja Oklen prav tako Sergej Racman. Podelitev koncesije Onisacu je finančno ministrstvo v začetku junija utemeljilo z argumentom, da bo dodatna igralniška ponudba prispevala k dopolnitvi turistične ponudbe v Ljubljani in širši regiji. Podelitev te koncesije naj bi bila po nekaterih informacijah izjema, saj naj se sicer igralniške koncesije za ljubljansko območje ne bi več podeljevale. Jenko in Toroš naj bi sumljivi finančni nakazili neznanega "donatorja" že vrnila.

"Hočejo me diskreditirati"

Tudi župan Turk zanika kakršno koli povezavo s pošiljateljem: "Denar na računu sem opazil šele pred dnevi. Tega človeka ne poznam. Pomislil sem, da se je pošiljatelj zmotil in je bil avans namenjen na kakšen drug račun. Na dogajanje sem postal pozoren potem, ko me je poklical novinar iz Ljubljane in me prosil za komentar glede denarja na transakcijskem računu podjetja, ki miruje od nastopa mojega županskega mandata. Povedal mi je tudi, da so dobili v redakcijo anonimno pismo in kopijo računa." Turk je zato prepričan, da ga želi nekdo diskreditirati in ustvariti pritisk ob odločanju o podelitvi koncesije. "Kdaj bo odločanje, če sploh bo, ne vemo. Od ministrstva za finance oziroma Urada Republike Slovenije za nadzor prirejanja iger na srečo nismo dobili nobenega obvestila," pravi Turk.

Šempetrsko-vrtojbenski župan je v ponedeljek zadevo prijavil policiji. Dean Božnik s Policijske uprave Nova Gorica je potrdil, da so kriminalisti prejeli prijavo in zadevo preverjajo. Obvestili so tudi pristojno okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Turk je kriminalistom tudi predlagal, naj denar zasežejo in ga namenijo v proračun, drugače ga bo vrnil pošiljatelju. Vrtojbenski župan še poudarja, da je izgradnja Centra Sailaway za občino pomembna, da je v teh kriznih časih malo naložb v turizem in da bi imeli od izgradnje koristi tako lokalna skupnost kot Slovenija.

Župan Turk tarča kritik že lani

Investitorji Kolosej, Priori in Alea Iacta želijo v Vrtojbi zgraditi Center družabnega življenja s kongresnim centrom z večnamensko dvorano, modernim kinom s sedmimi dvoranami ter igralni salon, mini golf, nakupovalno središče, hotelski kompleks s 150 sobami, restavracije, wellness center, fitnes na prostem, bazenski kompleks in druge spremljajoče objekte. Tilen Majnardi iz službe za odnose z javnostmi podjetja Alea Iacta nam je na vprašanje, kako komentira dogajanje v zvezi z domnevnimi podkupninami na šempetrski občini odgovoril: "Izmišljotin podjetje Alea Iacta ne komentiram, takšnih podtikanj smo vajeni že iz preteklosti in so očitno lokalna folklora." Pojasnil je tudi, da so vlogo za pridobitev koncesije vložili že 3. junija in sedaj čakajo na odločitev pristojnih državnih organov. Kupili so tudi vsa zemljišča, ki so potrebna za začetek projekta. Po časovnici naj bi letos jeseni začeli pridobivati projektna dovoljenja, spomladi prihodnje leto začeli gradbena dela, konec leta 2014 pa naj bi odprli vse programe centra.

Sicer pa je bil župan Turk zaradi koncesije Alei Iacti že večkrat tarča kritik. Nekaj podobnega se je zgodilo julija lani, le dan pred tem, ko so svetniki potrdili soglasje za koncesijo. Anonimno pismo z očitki na županov račun je takrat prejela tudi protikorupcijska komisija. Župan in dvanajst svetnikov je letos prejelo tudi opozorilo protikorupcijske komisije, ker ji niso prijavili Davorina Vidmarja, ki naj bi lobiral za podelitev koncesije za igralni salon, obenem pa bil eden tistih, ki so kupovali zemljišča za Aleo Iacto.

"Nekdo mi hoče škoditi"

Da je nakazilo v višini 5000 evrov povezano z načrtno diskreditacijo, je prepričan tudi izvršni direktor Državljanske liste Janko Jenko. "Razlogi za takšne transakcije zagotovo niso dobronamerni. Nekdo mi hoče škoditi. Ne bi rad špekuliral v medijih, kdo si je kaj takega privoščil in zakaj, zagotovo pa ne gre za zgodbo, v kateri bi mi želel nekdo pomagati. Tisti, ki je denar nakazal, oziroma tisti, ki je naročil takšno transakcijo, je poskrbel, da so se ta nakazila pojavila tudi v medijih," je prepričan Jenko. Povedal nam je še, da Racmana pozna zgolj na videz. "V življenju sem ga srečal samo enkrat, in to na sprejemu neke tuje banke pred leti. Takrat mi ga je nekdo predstavil, vendar z njim nisem nikoli sodeloval, niti posredno niti neposredno. Nihče me ni nikoli prosil, da bi pomagal Racmanu. Tudi ne vem, zakaj bi me, ker ne zasedam položajev, ki bi komur koli lahko koristili. Tako močnega vpliva na odločevalce nimam," poudarja Jenko.

Ker se v javnosti pojavljajo tudi govorice, da naj bi finančni minister Šušteršič šefa svojega kabineta Toroša razrešil ravno zaradi posredovanja pri pridobitvi omenjene igralniške koncesije, smo za dodatna pojasnila zaprosili tudi finančno ministrstvo. "Prihodnjih kadrovskih odločitev sicer ne komentiramo, bi pa želeli dodati, da je funkcija vodje kabineta časovno in fizično zelo naporna, obremenjujoča in stresna. Zahteva popolno predanost in posledično zaradi tega trpi predvsem zasebno življenje uslužbenca. Zaradi omenjenih razlogov je Jani Toroš že pred časom z ministrom opravil razgovor o tem, da bi želel zapustiti kabinet ter se posvetiti novim delovnim in strokovnim izzivom. Minister za finance se je s tem načeloma strinjal, vendar dokončnega dogovora še nista sklenila," so nam pojasnili na ministrstvu.