Pivovarni Laško tako vnovič ni uspelo z dokapitalizacijo, o kateri so prav tako brez uspeha odločali že januarja letos. Sveža sredstva v vodstvu močno zadolžene pivovarne sicer vidijo kot pomemben steber nadaljnjega stabilnega razvoja.

Proti dokapitalizaciji, ki so jo sicer podprli mali delničarji, so glasovali vsi večji lastniki Pivovarne Laško na čelu z Novo Ljubljansko banko. Izpodbojne tožbe na skupščini niso bile napovedane.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je na novinarski konferenci po skupščini povedal, da neuspela dokapitalizacija ne pomeni insolventnosti družbe ali celo njenega stečaja. Dejal je, da je uprava pričakovala neuspeh dokapitalizacije, kar pomeni, da se mora pivovarna zdaj osredotočiti na prodajo vsega nepotrebnega premoženja.

Doslej je Pivovarna Laško uspela prodati Fructal, hotel Savinja v Laškem in delnice Triglava. Tudi v primeru prodaje Mercatorja bi Pivovarni Laško ostalo še za okoli 200 milijonov evrov posojil, je pojasnil Zorko in dodal, da je Pivovarna Laško doslej vložila odškodninske tožbe zoper vse akterje, ki so pivovarno potisnili v močno zadolženost.

Pivovarna Laško z zamudo vstopila na trge nekdanje Jugoslavije

Po Zorkovi oceni je skupina Pivovarna Laško z zamudo vstopila na trge nekdanje Jugoslavije. Kot poudarja, mora uprava pivovarne najti odgovor, kakšna bo usoda lastnih blagovnih znamk in trgovskih blagovnih znamk v prihodnosti. Prav tako mora ugotoviti, kako pravilno vstopati na posamezne trge in s katerimi blagovnimi znamkami, da bo lahko pivovarna preživela.

Skupščina Pivovarne Laško je medtem danes podprla predlog uprave in nadzornega sveta o pokrivanju lanske čiste izgube v višini 15,5 milijona evrov. Izgubo bodo tako pokrili iz drugih rezerv iz dobička v višini nekaj več kot 390.000 evrov in kapitalskih rezerv v višini dobrih 15 milijonov evrov.

Banke niso dajale pojasnil

Delničarji so se seznanili še z odpovedjo pogodbe o obvladovanju in organiziranju koncerna, ki je bila sklenjena decembra lani med Pivovarno Laško in obvladujočimi družbami Pivovarno Union ter Radensko. Prekinitev izvajanja aktivnosti v zvezi z organizacijo pogodbenega koncerna je bila ena ključnih zahtev bank upnic v pogajanjih za reprogram obveznosti Pivovarne Laško, zato se je uprava v skladu s statutom družbe odločila za odpoved pogodb, povezanih z organizacijo pogodbenega koncerna.

Upravi in nadzornemu svetu laške pivovarne so za delo v letu 2011 podelili razrešnico, za letošnjega revizorja pa so imenovali ljubljansko družbo Deloitte Revizija.

Pri tem bi cena novoizdane delnice znašala osem evrov. Banke kot največje lastnice pivovarne na skupščini pojasnil niso dajale.