Zlato je osvojila judoistka Žolnirjeva (do 63 kg), atlet Kozmus je bil srebrn (kladivo), bron pa so osvojili strelec Debevec (malokalibrska puška leže) ter veslača Čop in Špik (dvojni dvojec). "Vesel sem, da imamo novo priložnost, da čestitamo našim športnikom. Prvo sporočilo, ki ga dajejo dobitniki medalj, je trud, ki je bil vložen v uspehe. Drugo sporočilo je, da so športniki najboljši v svetovni konkurenci. Nič nam ne pomaga, če smo najboljši doma. Slovenci ne moremo biti povsod najboljši, športniki pa nam dajejo sporočilo, da moramo biti specialisti za področja, ki nam gredo od rok. Tega se bomo morali lotiti tudi v znanosti, ki je moje področje, in v industrijski politiki. Tretje in zadnje sporočilo pa je, da nam športniki dajejo povod, da se poveselimo pod slovensko zastavo, grbom in himno. Zavedamo se lahko ob priložnostih, ko navijamo za naše športnike, da smo en narod in ena država. Znotraj te enote so skupine, ki imajo različne interese, toda obstajati morajo trenutki, ko se je potrebno združiti za skupne cilje," je v nagovoru dejal Turk.

Denarne nagrade sta slovenskim dobitnikom olimpijskih medalj obljubila država in Olimpijski komite Slovenije (OKS); prvi prejemki so neobdavčeni, za zneske od OKS pa je potrebno plačati davke. Iz proračuna je za zlato namenjeno 22.000, za srebro 15.000, za bron bosta Čop in Špik dobila po 6.000 evrov, Debevec pa 7.000 evrov. OKS je za zlato predvidel 20.000, za srebro 17.500 in za bron 15.000 evrov.

Nagrade so dobili tudi trenerji Marjan Fabjan (Žolnir), Alojz Mikolič (Debevec) in Miloš Janša (Čop-Špik); OKS je trenerjem ali strokovnim ekipam nakazal 80 odstotkov zneska, ki ga je dobil posamezni športnik, ministrstvo pa polovico.