Kako bi predstavili BSF?

To je ena največjih mednarodnih konferenc, ki jih organizira Slovenija, natančneje zunanje ministrstvo (MZZ) v sodelovanju s Centrom za evropsko prihodnost (CEP). BSF je bil ustanovljen leta 2006 in se je v sedmih letih uveljavil kot ena pomembnejših mednarodnih konferenc v regiji, ki uspe pritegniti udeležence iz vsega sveta.

Na forumu smo v zadnjih letih gostili državnike, gospodarstvenike, akademike, predstavnike nevladnih organizacij iz več kot 55 držav z vseh celin, od Latinske Amerike, Afrike do Azije in seveda Evrope. Tudi letos pričakujemo nove udeležence; med drugim prvič pridejo predstavniki Bangladeša.

Glede na to, da je BSF še sorazmerno mlad forum, se je uspel že zelo dobro umestiti na zemljevid tovrstnih forumov v regiji in je postal priljubljen. To kaže tudi letošnja udeležba.

Kaj nas čaka na tokratnem forumu?

BSF je letos sestavljen iz treh delov. Začne s t.i. strateškim forumom mladih, ki poteka že drugo leto zapored. Nanj želimo pritegniti mlajše občinstvo oz. prihodnje "odločevalce". Na njem pričakujemo mlade iz Zahodnega Balkana, Sredozemlja, Evrope, Sirije, Libije in seveda tudi Slovenije.

Naslednji sklop - letošnja novost - je poslovni forum. Ta del bo odprl generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria. Forum bo naslavljal trenutno gospodarsko-ekonomsko situacijo, kot tudi izzive trajnostnega razvoja.

Poslovni forum je tudi odlična priložnost za druženje in navezovanje stikov med pomembnimi politiki in gospodarstveniki. Zelo me veseli, da prihajajo delegacije investitorjev iz Brazilije in ZDA ter pomembni gospodarstveniki z Zahodnega Balkana.

Potem pa imamo še osrednji del foruma z glavnim panelom, na katerem bodo impresivni panelisti, kot je generalni sekretar OECD Gurria, predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak ter evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Razpravljali bodo o izzivih EU v novi globalni ureditvi.

Sledili bodo še panel o arabski revoluciji, o tem, kako naprej po krizi, o sodelovanju med EU in Kitajsko, o izzivih Afganistana po odhodu mednarodnih sil leta 2014 ter panel o privlačnosti evropske zgodbe v regiji JV Evrope.

Na kaj oziroma na koga bi še posebej opozorili?

Organizatorji smo zelo ponosni na vse panele; vsi so impresivni in zanimivi. Uspeli smo pritegniti predstavnike mednarodnih organizacij kot predstavnike velikih odločevalcev in zanimive posameznike, ki so tako ali drugače vpleteni v dogajanje svetu.

Osebno bi izpostavila panela o perečih regijah v svetu. Tema "Evropa in arabske revolucije" bo tako na glavnem delu BSF, kot tudi na forumu mladih. Povezoval ju bo Edward Mortimer, pisec govorov za nekdanjega generalnega sekretarja ZN Kofija Annana. Sodelovali bodo palestinski zunanji minister Rijad al Malki, jordanski zunanji minister Naser Džudeh, drugi človek evropske zunanje službe Pierre Vimont ter pomemben predstavnik sirske opozicije Ribal al Asad. Razpravljali bodo o položaju v Siriji in v državah, ki jih je zajela arabska revolucija.

Zelo aktualna bosta tudi prvi in drugi panel o krizi, ko pa gre za politično mednarodno dogajanje, bo zelo aktualen tudi panel o Afganistanu, ki ga bo vodil generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Lamberto Zannier. Na njem bodo predstavniki Nata, Afganistana, predstavnica žensk iz Afganistana Mahuba Seraj in predstavnik Japonske govorili o situaciji v tej državi.

Zanimiv bo tudi zadnji panel, kjer imamo zelo impresivno zasedbo, od premiera Kosova do zunanjih ministrov Hrvaške, Makedonije, Črne gore in Slovaške, ki bodo govorili o evropski prihodnosti JV Evrope.

Kako pomemben je BSF za Slovenijo in njeno prepoznavnost?

Glede na to, da se pomembni odločevalci že sami prijavljajo in želijo biti aktiven del BSF, je podatek sam zase. Že samo podatek o udeležbi na letošnjem forumu govori, da se je utrdil kot eden pomembnejših v regiji. Z neko hvaležno mešanico regionalnih in globalnih tem se Slovenija s pomočjo tega foruma predstavlja kot majhna država z globalnim pogledom.

BSF se v celoti krije s sponzorskimi sredstvi in ne bi tako hitro rasel in bil tako odmeven, če tudi slovensko gospodarstvo ne bi prepoznalo dodane vrednosti pri tem dogodku. Z BSF utrjujemo blagovno znamko "Made in Slovenia" in to nam gospodarstveniki dajo vedeti.

Zelo smo hvaležni podpornikom foruma, ki so v prvi vrsti slovenska podjetja. Letos je generalni sponzor mlado slovensko telekomunikacijsko podjetje Keter Air. Hvaležni pa smo tudi drugim, BMW, Riku, Bisolu in ostalim.

Kakšen pa je proračun BSF? Glede na to, da sta organizatorja MZZ in CEP, verjetno svoj finančni delež prispeva tudi država. Si to v časih krize Slovenija sploh lahko privošči?

Kot rečeno, je prednost BSF ravno v tem, da sodi v t. i. okvir javno-zasebnega partnerstva. MZZ ga organizira v sodelovanju s CEP, financira pa se s pomočjo sponzorskih in donatorskih sredstev slovenskega gospodarstva in to še v času krize.

Forum ni organiziran na način, da bi posegal v proračun MZZ. O samih zneskih proračuna pa ne bi govorila, ker se forum še pripravlja in niso še dokončni.

Pa v primerjavi s prejšnjimi leti odziv gospodarstva rase ali upada, glede na to, da kriza traja že štiri leta?

Forum pripravljam že tretje leto zapored in moram reči, da smo v vseh teh letih vedno uspeli stroške pokriti s sponzorskimi in donatorskimi sredstvi, kar pomeni, da interes gospodarstva je in da je velik. V primerjavi z zadnjimi tremi leti bi kljub krizi lahko ocenili, da interes gospodarstva celo raste. To se bo videlo tudi letos, ko bomo imeli med udeleženci precej več gospodarstvenikov in podjetnikov.

BSF je torej postal del gospodarske diplomacije. Kako močno podporo pa ima v politiki?

Glede na to, da so bili na forumu doslej najvišji predstavniki slovenske politike, bi rekla, da ima močno podporo. Ob MZZ pri pripravi sodelujejo tudi druga ministrstva. Letos bomo na forumu praktično pozdravili glavnino slovenske vlade. Prisotni bodo številni ministri, ki bodo imeli tudi dvostranske pogovore s predstavniki drugih držav.

Kakšna prihodnost po vaši oceni čaka BSF?

Vidim velike priložnosti za BSF, ker se je res utrdil na zemljevidu tovrstnih forumov. Konkurenca je velika. Hrvaška ima svoj Croatia Summit, Litva ima svoj forum, v Varšavi imajo svojega itn. A me zelo razveseli, ko mi zunanji minister pove, da mu BSF ni treba posebej predstavljati, ker mu njegov kolega že takoj odgovori, da ga pozna in da se ga bo skušal udeležiti. Veseli me tudi, da nas v zadnjem času že sami predstavniki tujih držav kličejo, da bi radi prišli, ker je to ugledno stičišče politike in gospodarstva v Srednji Evropi.

Forum ima veliko prihodnost, zlasti poslovni del, in tudi forum za mlade, kjer skušamo pritegniti tudi prihodnje odločevalce iz regije. Upam, da bo BSF samo še rasel.