Kot smo poročali že v članku iz naše tiskane izdaje, je premier Janša včeraj državnem tožilstvu poslal nekaj, kar bi lahko bili podatki Banke Slovenije in kar bi lahko bila kazenska ovadba.

Na vrhovnem državnem tožilstvu poudarjajo, da je pregon gospodarske kriminalitete z veljavno politiko pregona, ki jo je sprejel generalni državni tožilec, določen kot ena izmed prioritet slovenskih tožilstev, in na tej podlagi bo ta zadeva tudi obravnavana.

Janša je včeraj ministrstvu za notranje zadeve in generalnemu državnemu tožilcu poslal "poročilo o stanju v bančnem sistemu". Na spletni strani njegovega kabineta je zapisano, da je poročilo prejel od Banke Slovenije in da je oba naslovnika "pozval, naj v okviru svojih zakonskih pooblastil in odgovornosti storita vse, da se čim prej raziščejo sumi oškodovanj, ki se porajajo ob navedbah in podatkih v poročilu". Kako je Janša poročilo prejel in kaj je vsebina poročila, včeraj uradno ni bilo mogoče izvedeti.

Minister Gorenak je poročilo že predal policiji in ji podal tudi posebne usmeritve, kako naj se kadrovsko, organizacijsko in tehnično organizira, tako da bo v kar največji meri sledila usmeritvam tožilstva. Gorenak in Fišer sta se o poročilu že tudi pogovarjala.

V PS zaskrbljeni nad načinom obravnavanja poročila

V Pozitivni Sloveniji (PS) pozdravljajo namero, da se določi odgovornost za stanje v slovenskih bankah, saj gre za ključni problem Slovenije, ki ga je treba rešiti. Jih pa skrbi način, na katerega sta se premier Janez in minister Gorenak tega lotila.

"Kakšna politika je to, ki pošlje medijem sporočilo za javnost, da je predsednik vlade v poročilu o bankah zaznal sume kaznivih dejanj, obenem pa tega poročila ne razkrijejo javnosti?" se v današnjem sporočilu za javnost sprašujejo v PS.

Če je predsednik vlade z akcijo iskanja odgovornih mislil resno, bi po mnenju PS to moral do konca izpeljati v diskretnem ozračju znotraj pristojnih institucij. "Tako pa vse skupaj bolj kaže na stisko, da je treba najti nekega novega političnega sovražnika, saj če bi Janez Janša iskreno želel najti krivce za enormno luknjo v bančnem sistemu, bi hitro ugotovil, da je v letih 2005-2008, ko je ta nastala, prav on vlekel vse ključne niti v državi. To pa pomeni, da bi torej našel samega sebe," so še navedli.