Forum se bo posvetil vlogi s krizo obremenjene Evrope v spreminjajoči se mednarodni skupnosti ter regionalnim izzivom v južnem Sredozemlju, predvsem v Siriji, Jugovzhodni Evropi in Srednji Aziji oz. Afganistanu. V treh dneh bo predstavljal stičišče mladih, poslovnežev, politikov in drugih.

Najprej se bodo v soboto zbrali mladi, ki bodo med drugim razpravljali o mladih na Balkanu in spremembah, ki se dogajajo v Sredozemlju. Nedelja se bo začela s poslovnim forumom, ki bo letos prvič del BSF, popoldne pa bo sledil še glavni del s "panelom voditeljev". Sledilo bo pet panelov z udeležbo zunanjih ministrov, vodilnih mož pomembnih mednarodnih organizacij in drugih pomembnih osebnosti iz sveta.

Dva premiera, devet zunanjih ministrov in predsednik Türk

Zanimanje za forum je glede na navedbe organizatorjev - slovenskega zunanjega ministrstva in Centra za evropsko prihodnost (CEP) - zelo veliko. Pričakujejo prek 300 udeležencev s praktično vseh celin, med njimi dva premiera, devet zunanjih ministrov in številne druge. Na Bledu pričakujejo tudi številne predstavnike slovenske politike, od ministrov do predsednika republike Danila Türka, ki bo udeležence foruma tudi nagovoril.

Med najbolj zanimivimi naj bi bil glavni panel, ki bo razpravljal o tem, kakšno vlogo naj Evropa prevzame v novem, multipolarnem svetu, ko se centri moči in odločanja širijo na nove države in akterje. Odgovoriti bo treba predvsem na vprašanje, kako naj se EU notranje regenerira, da bo sposobna sploh igrati kako vlogo.

Na panelu bodo sodelovali generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria, predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, slovaški zunanji minister in namestnik premiera Miroslav Lajčak ter evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

V ponedeljek o vlogi Kitajske pri reševanju evropske krize

Z gospodarsko in finančno krizo ter "obdobju po tem" se bodo ukvarjali tudi na naslednjem panelu, kjer bo v ospredju namestnik generalnega direktorja Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Alejandro Jara. V ponedeljek bodo spregovorili še o morebitni vlogi Kitajske pri reševanju krize v Evropi. Tudi na tem panelu bo nastopil Jara, pa tudi predstavnik kitajske delegacije, ki pa še ni dokončno potrjen.

Zadnja razprava v nedeljo bo posvečena revolucijam v arabskem svetu, predvsem krizi v Siriji. Na tem panelu bo nastopil tudi predstavnik sirske opozicije Ribal al Asad, sicer sorodnik sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki pa živi v tujini.

Na tem panelu velja izpostaviti še zunanja ministra Palestine Rijada al Malkija in Jordanije Naserja Džudeha ter drugega človeka evropske zunanje službe Pierra Vimonta. Panel bo povezoval Edward Mortimer, pisec govorov nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Annana.

Med nastopajočimi na letošnjem BSF bosta tudi generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Lamberto Zannier ter pomočnik generalnega sekretarja Nata, pristojen za operacije, Stephan Evans, ki bosta nastopila na panelu o Afganistanu po odhodu mednarodnih sil leta 2014.

Na zadnjem panelu Thaci, Pusićeva Kaluđerović in Poposki

"Težkokategorni" bo tudi zadnji panel o evropski prihodnosti držav Jugovzhodne Evrope, na katerem bodo sodelovali premier Kosova Hashim Thaci, hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić ter njena kolega iz Črne gore Nebojša Kaluđerović in Makedonije Nikola Poposki. Pridružila se jim bosta tudi Lajčak, ki je bil nekdaj visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH, ter predstavnik ameriškega State Departmenta Eric Rubin, pristojen za evropske in evrazijske zadeve.

Ob zanimivih razpravah je forum pomembna priložnost za navezovanje stikov in različne dvostranske pogovore. Za slovensko javnost bo med najbolj zanimivimi srečanje zunanjega ministra Karla Erjavca s hrvaško kolegico Pusićevo, ki je že potrjeno. Premier Janez Janša pa bo v Ljubljani gostil albanskega kolega Salija Berisho, ki se bo prav tako udeležil blejskega foruma.

Velika pozornost bo namenjena tudi gospodarskim delegacijam, predvsem kitajski, ameriški in brazilski. Pomen foruma za slovensko gospodarstvo je velik, kar dokazuje dejstvo, da so sredstva zanj kljub krizi v celoti zbrali s pomočjo sponzorjev in donatorjev, je za STA povedala generalna sekretarka BSF Miriam Možgan z MZZ.

Poleg tega se je BSF v preteklih šestih letih že uveljavil kot eden pomembnejših forumov v regiji, čeprav je konkurenca forumov, ki v istem obdobju potekajo v bližnji okolici Slovenije, velika. To po navedbah organizatorjev kaže tudi podatek o udeležbi in zanimanju medijev za tradicionalni dogodek. Forum pa bo v prihodnosti še rasel, predvsem na poslovnem delu, napoveduje Možganova.