Bruto dobiček skupine Petrol je v prvih šestih mesecih znašal 157,3 milijona evrov oziroma štiri odstotke več kot v primerljivem lanskem obdobju, dobiček iz poslovanja pa se je povečal za odstotek na 39,1 milijona evrov. EBITDA je znašal 58 milijonov evrov in je bil za štiri odstotke večji kot lani, dobiček pred davki pa se je povečal za 32 odstotkov na 32,2 milijona evrov.

Prihodki od prodaje naftno-trgovske dejavnosti v Sloveniji in EU so v prvem polletju znašali 1,3 milijarde evrov, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, prihodki od prodaje naftno-trgovske dejavnosti na trgih jugovzhodne Evrope so znašali 331,9 milijona evrov, kar je štiri odstotke več, prihodki od prodaje energetske dejavnosti pa 146 milijonov evrov oz. 64 odstotkov več.

Prodali devet odstotkov več proizvodov iz nafte kot lani

Skupina je prodala 1,2 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je devet odstotkov več kot v prvem polletju lani, 67,2 milijona kubičnih metrov zemeljskega plina, kar je pet odstotkov več, ter 31.700 ton utekočinjenega naftnega plina, kar je 25 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2011. Poleg tega so prodali tudi 1,1 milijona megavatnih ur električne energije oz. 121 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani.

S prodajo trgovskega blaga je skupina Petrol v prvem polletju realizirala 236,5 milijona evrov prihodkov oz. 10 odstotkov več kot lani.

Skupina Petrol tako tudi letos nadaljuje z uspešnim poslovanjem, saj je prvo polletje zaključila z dobrimi poslovnimi rezultati. Ti so bili dobri kljub temu, da so gospodarske razmere v Sloveniji, v EU ter na trgih jugovzhodne Evrope Evrope, kjer posluje skupina Petrol, še vedno zaostrene, poudarjajo v Petrolu.

V Sloveniji in na Hrvaškem, ki sta Petrolova največja prodajna trga, gospodarska aktivnost pada, znižuje se zasebna potrošnja, brezposelnost pa narašča. V Sloveniji razmere na trgu še dodatno zaostruje padec aktivnosti v gradbeništvu, ki se znižuje že od leta 2008.

Konec junija je skupina Petrol poslovala preko 457 bencinskih servisov, od tega jih je v Sloveniji 314, na Hrvaškem 90, v Bosni in Hercegovini 37, v Srbiji sedem, v Črni gori pet in na Kosovu štirje.

V letu 2011 52 milijonov evrov čistega dobička

V letu 2011 je skupina Petrol ustvarila čiste prihodke od prodaje v višini 3,3 milijarde evrov, kar je 17 odstotkov več kot leto prej. Hkrati se je čisti dobiček povečal za 48 odstotkov na 52,3 milijona evrov. S prevzemi zaznamovano leto 2011 je bilo finančno najbolj uspešno doslej.