Mariborske težave so se začele, ker obramba z nezanesljivim Jasminom Handanovićem na čelu ob kotih ni bila vladar niti vratarjevega, kaj šele kazenskega prostora, zato so gostje tekmo začeli sanjsko s sicer spornim golom za domači tabor. Po golu so se hrvaški prvaki sprostili, bili hitrejši, agresivnejši, predrznejši in bolj igrivi, zato so vseskozi delovali, da igrajo v prestavi višje kot Mariborčani. Vijoličasti so v prvem polčasu delovali počasni, brez energije in prave ideje, ker so gostje nevtralizirali igralce Maribora s potezo več, medtem ko delavski del ekipe ni imel znanja za prevzem bremena kreativnosti. Trener Darko Milanič, ki tudi ni bil v v najboljši dnevni formi, je zmoto z vezistom Filipovićem sicer odpravil med odmorom, ko je vstopil Mezga, kar je prineslo vsaj nekoliko boljši umetniški vtis, a ključ uspeha Hrvatov je bil v izjemni igri zvezne vrste, ki je razbila mariborsko.

Poraz z Dinamom za Maribor ni tragedija. Slovenski prvaki bodo drugič zapored igrali v evropski ligi, kjer bodo bolj enakovreden tekmec, kot bi bili v ligi prvakov. Maribor je naredil korak naprej v razvoju. Lani so si ligo Evropa priigrali šele v četrtem krogu, letos že v tretjem in znova poskrbeli za evropsko sezono do sredine decembra. Maribor ima že danes tudi pokrit proračun kluba za sezono 2012/13. Iz blagajne Uefe so si priigrali 2,1 milijona evrov, 3 milijone so zaslužili s prodajo igralcev, to pa je proračun, o katerem lahko drugi klubi le sanjajo. Maribor je postal vzorčni primer, kako bi moral biti videti ustroj slovenskega nogometnega kluba, ki ima evropske ambicije in kjer člansko moštvo v zaostrenih gospodarskih razmerah s pomanjkanjem sponzorjev preživlja samo sebe.

Na račun letošnjega preboja Maribora v četrti krog kvalifikacij za ligo prvakov bo imela dobiček tudi Nogometna zveza Slovenije. Uefa deli denar iz sklada solidarnosti za razvoj mladih v nogometnih šolah glede na uspešnost klubov v ligi prvakov. Za lansko sezono, ko Maribor ni niti vonjal lige prvakov, je prejela 266.000 evrov, za letošnjo bo ta znesek višji najmanj za 150.000 evrov.