Žirija za podelitev letošnje Veronikine nagrade, ki so jo sestavljali predsednik Milan Vincetič ter člana Alenka Jovanovski in Gregor Podlogar, je v utemeljitvi nagrade zapisala, da je Čučnikova sedma pesniška zbirka programska, na kar napeljuje že sam naslov - sledi namreč istoimenski igri, pri kateri igralec pobira paličice, raztresene po neki površini, ne da bi pri tem premaknil katero koli drugo. Čučnik tako v uvodu h knjigi poudarja, skladno s pravili igre, da so nekatere paličice (torej pesmi) vredne več od drugih. "Tako avtor že na začetku razkrije strukturo knjige, bolj prikrito pa poudari tudi ludistično plat poezije," je med drugim ugotovila žirija. Po njihovem mnenju je Mikado nadaljevanje filozofsko-pesniškega iskanja, ki se kot preplet glasov, jezikov, citatov, besed, zvenov in hrupa izteče v nedokončano, povsem odprto pesniško partituro, pripravljeno za izvajanje v bralčevi glavi ali pa kot kompozicija za pesniški dogodek.

Primož Čučnik je sicer Veronikino nagrado prejel prvič, a je bil zanjo nominiran že večkrat; poleg njega so bili v letošnji ožji izbor uvrščene še pesniške zbirke Z roba klifa Taje Kramberger, Roke v dežju Miklavža Komelja, Noč sredi dneva Petra Semoliča in Ime mi je Veronika Tomislava Vrečarja.

Zlatnik poezije so doslej prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer in Veno Taufer.