Direktor agencije Žiga Kotnik je pojasnil, da so na današnjem sestanku pregledali tudi zakone s tega področja in ugotovili, da so zelo nejasni. Zato je napovedal, da bo ministrstvo za infrastrukturo pozval k ustreznemu tolmačenju zakonodaje. Pojasnil je, da po tolmačenju ministrstva prepoved letenja velja za vse, ki opravljajo komercialne prevoze in za to nimajo licence, torej tudi jadralni padalci, padalci, ki skačejo v tandemu in tudi zmaji.

Obenem so sogovorniki preučili predlog predpisa, ki so ga pripravili na agenciji in ki opredeljuje pogoje za letenje. Kot je povedal Kotnik, bo ta predpis v skladu s svojimi pristojnostmi najverjetneje podpisal kot varnostno direktivo.

Ker pa je varnostna direktiva nezavezujoča, so se s predstavniki balonarjev danes tudi dogovorili, da podpišejo deklaracijo o priznavanju varnostne direktive kot predpisa. Deklaracijo in varnostno direktivo bodo nato posredovali vodji službe za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Romanu Rovanšku in ga vprašali, ali predpis zadošča za odpravo prepovedi komercialnih poletov z baloni, je pojasnil.

Kot je še dejal, direktiva med drugim vsebinsko določa obvezno opremo, postopke za pripravo leta in vkrcavanje potnikov. Gre za zasilno rešitev, ki bo veljala do implementacije evropske uredbe, ki pa marca naslednje leto, je dodal.

Vsebino sestanka je potrdil tudi generalni sekretar Letalske zveze Slovenije Primož Lajevec, ki je z današnjim sestankom zelo zadovoljen. Pojasnil je, da so "vsi na agenciji delali na tem in storili vse za to, da se prepoved letenja odpravi in da bo zadeva zakonsko kar se da dobro pokrita".

Lajevec je še dodal, da so bile na današnjem sestanku že oddane vloge za izdajo dovoljenj za izvajanje komercialne dejavnosti z baloni.

Služba za preiskovanje nesreč pri ministrstvu za infrastrukturo je po četrtkovi balonarski nesreči, v kateri so umrli štirje ljudje, agenciji za civilno letalstvo naložila prepoved vseh komercialnih letov z baloni. Preiskovalci so namreč ugotovili, da nihče od ponudnikov komercialnih poletov z baloni nima ustreznega spričevala letalskega prevoznika, čeprav so na agenciji hkrati ugotovili, da za izdajo spričeval ministrstvo ni izdalo ustreznega podzakonskega akta.