Penko zahteva izločitev Živčec Kalanove iz postopka, saj da obstajajo objektivne okoliščine, ki zbujajo dvom o njeni nepristranskosti. Penko je namreč zoper Živčec Kalanovo in generalnega sekretarja zbornice, ki je prav tako uradna oseba zbornice, Marijana Štrikerja vložil kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela.

Predsednici zbornice Penko očita, da je Kaničevi v prvem upravnem postopku odrekala pravico do pooblaščenca. Nepristranskost Živčec Kalanove bi po Penkovem mnenju lahko razbrali tudi iz njenih izjav in sporočil za javnost glede primera Nekrep, kot vzrok izločitev Živčec Kalanove pa navaja tudi bližajoče se volitve za predsednika zdravniške zbornice.

Odločitev o morebitni izločitvi Živčec Kalanove iz obravnave bo sprejelo ministrstvo za zdravje kot drugostopenjski organ, Penko pa je predsednico zbornice tudi pozval, naj ne sprejme dokončne odločitve glede licence, dokler ministrstvo ne odloči o izločitvi.

Sicer pa je Penko po obravnavi dejal, da je bila ta vodena korektno, a da je bila protipravna in nepotrebna, saj da je zbornica že enkrat odločila o tej zadevi. Če bi slučajno prišlo do ponovne odločitve zbornice o odvzemu licence, se bodo na to pritožili. Če jim ministrstvo na pritožbo ne bo ugodilo, pa Penko napoveduje, da "bo zadeva šla v sodno varstvo".

Ponovno zaslišali tujega izvedenca

Na današnji obravnavi so ponovno zaslišali tujega izvedenca, nemškega specialista za medicino otrok in mladine, ki se ukvarja s presnovnimi boleznimi, Bertholda Koletzka. Ta je v pričanju poudaril, da bi si morali prizadevati za zgodnejše odkrivanje visoke vrednosti amoniaka v krvi Bora Nekrepa. "Krajše, kot je obdobje izpostavljenosti visoki ravni amoniaka, večja je možnost, da se prepreči nepovratne poškodbe možganov," je dejal.

Dopustil je možnost, da bi težke možganske poškodbe pri otroku zaradi visoke ravni amoniaka v krvi lahko nastale tudi v 10 do 11 urah po začetka visoke vrednosti amoniaka. Bor Nekrep je namreč dobil motnje v zavesti, ki so nakazovale na visoko raven amoniaka v krvi, okoli 14. ure, medtem ko je Kaničeva okoli 1. ure zjutraj naslednji dan prejela izvide krvi. Koletzko je dejal, da je možno, da bi deček ob drugačnem ukrepanju zdravnikov po transportu v Ljubljano preživel, lahko tudi s trajnimi nevrološkimi poškodbami. Sicer pa je treba po njegovem mnenju resno razpravljati tudi o tem, da so lahko pogoji transporta bistveno vplivali na poslabšanje, saj da oprema transportnega sistema ni bila zadovoljiva.

Ponovno so danes zaslišali tudi nekdanjega predstojnika mariborske pediatrične klinike Alojza Gregoriča, ki je dejal, da bi ob takšnem bolniku, kot je bil Bor Nekrep, ukrepal približno enako, kot je ukrepala Kaničeva. Po njegovi oceni je Kaničeva napačno klinično presodila, kar pa je možno pri vsaki bolezni. Gregorič tudi meni, da ne bi noben zdravnik v Sloveniji v tistem trenutku pravilno ugotovil, za katero diagnozo v resnici gre. Za Kaničevo je Gregorič sicer dejal, da je izjemna zdravnica kot oseba in kot strokovnjakinja. Strokovnih napak pa da pri njenem delu ni nikoli opažal.

Izpostavila njeno aroganco

Danes je pričala tudi zdravnica Shpresa Pula, ki je Bora Nekrepa kot dežurna specializantka sprejela v obravnavo v bolnišnico. Pula, ki je v pričanju v sodnem postopku proti Kaničevi izpostavila njeno aroganco in neustrezno komunikacijo, pa v današnji obravnavi o teh okoliščinah ni bila vprašana, pač pa je govorila predvsem o okoliščinah sprejema dečka v bolnišnico.

Kaničeva danes ni želela dopolnjevati izjave, ki jo je podala v prvi obravnavi po upravnem postopku. Ponovila je le, da ji je žal, da se je tako končalo in da to ni bila njena želja.

Na današnjo obravnavo so bili kot priče vabljeni starši Bora Nekrepa, a se je zaradi drugih obveznosti niso udeležili. Njihov zagovornik Andrej Pitako je želel prebrati njihovo izjavo, a mu Živčec Kalanova tega ni dovolila, saj da ne more nadomestiti izjave priče.