Po uspešno izpeljanih poletnih olimpijskih igrah, londonski organizatorji enako obljubljajo tudi za paraolimpijske igre. V Londonu so objekte in olimpijsko vas prilagodili za potrebe športnikov invalidov, tudi po mestu pa so poskrbeli za dvigala in ostale pripomočke, s katerimi bodo udeležencem iger olajšali bivanje in gibanje.

"Vse je pripravljeno za začetek iger, ki bodo enako blesteče kot olimpijske. Svet je paraolimpijske igre bolj pozorno začel spremljati v Pekingu, v Londonu pa pričakujemo medijski vzlet iger," je pred pričetkom iger dejal predsednik Mednarodnega paraolimpijskega odbora Philip Craven.

Tudi med paraolimpijskimi športniki bo nastopilo kar nekaj zvezdnikov, med katerimi pa izstopajo južnoafriški atlet Oscar Pistorius, ki je tekel tudi na olimpijskih igrah, njegova rojakinja, plavalka Natalie du Toit, nekdanji voznik formule ena Alex Zanardi in poljska igralka namiznega tenisa Natalija Partyka, ki je prav tako kot Pistorius nastopila pred nekaj tedni v Londonu.

Vsem znani Pistorius, branilec zlata iz paraolimpijskih iger v Pekinga, je v Londonu postal prvi invalidni športnik, ki je nastopil na olimpijskih igrah, v teku na 400 metrov pa je prišel do polfinala.

Natalija Partyka je nastopila v Pekingu in v Londonu, in sicer na OI in paraolimpijskih igrah. Namiznoteniška igralka se je rodila brez desne podlaktnice, kljub hendikepu pa nastopa tudi v konkurenci zdravih športnikov. "Zame hendikep ne obstaja. Igram in treniram kot druge igralke, imam iste cilje. Lahko serviram in nimam težav," je dejala 23-letnica, ki je postala slavna na svetovnem prvenstvu 2007 v Gouangzhouju, kjer je premagala takrat šesto igralko sveta, Li Jiawei iz Singapurja.

Natalie du Toit je pred 11 leti po prometni nesreči ostala brez leve noge od kolena navzdol, kljub temu pa je na paraolimpijadi v Atenah osvojila pet zlatih medalj, pred štirimi leti, ko je nastopila na OI in parolimpijskih igrah, pa je na obeh dogodkih nosila zastavo. Za Zanardija, ki je pred 11 leti po nesreči ostal brez obeh nog, bodo to prve paraolimpijske igre, nastopil pa bo v kolesarstvu in disciplini tricikel.

Slovenske barve v Londonu bo zastopalo 22 športnikov, na olimpijskih prizoriščih, istih, kjer so se še pred nekaj tedni merili najboljši tekmovalci na olimpijskih igrah, pa bodo sodelovali v šestih panogah. Svoje predstavnike bodo imeli v namiznem tenisu, atletiki, kolesarstvu, plavanju, strelstvu ter v enem ekipnem športu, sedeči odbojki.