Po patentni zmagi na kalifornijskem sodišču, je včeraj ameriško računalniško podjetje sodnici Lucy Koh predalo seznam osmih izdelkov južnokorejskega konkurenta, za katere želi prepoved prodaje na trgu v ZDA. Apple je oddal seznam osmih pametnih telefonov: Galaxy S 4G, Galaxy S2 AT&T, Galaxy S2, Galaxy S2 T-Mobile, Galaxy S2 Epic 4G, Galaxy S Showcase, Droid Charge in Galaxy Prevail, med njimi pa ni Samsungovega paradnega konja najnovejšega pametnega telefona Galaxy S3.

Samsung: To ni zmaga za Apple, temveč poraz za ameriške uporabnike pametnih telefonov

Sodba je tehnološko industrijo pretresla. "Ena največjih patentnih sodb v zgodovini, zgodovinski mejnik," so bili zgolj nekateri odzivi ameriških tehnoloških ekspertov. Samsung se je na odločitev sodišča odzval z besedami: To ni zmaga za Apple, temveč je poraz za ameriške uporabnike pametnih telefonov. Posledica bo manjša izbira, man inovacij in morda celo višje cene pametnih mobilnih telefonov, so še zapisali.

"Pri sodbi ni toliko izgubil Samsung, kot vsi drugi, ki bi si kdaj želeli izdelovati mobilne naprave, saj bodo hitro stopili na kakšno patentno mino največjih proizvajalcev. To za potrošnike pomeni manj konkurence in dražje izdelke,“ je za Dnevnik.si sodbo komentiral tehnološki direktor v Zemanti Andraž Tori.

Odločitev kalifornijskega sodišča velja samo za ameriški trg, prav tako pa odločitev še ni dokončna, saj je bo Samsung na sodbo najverjetneje pritožil. Kljub temu pa je svetovna javnost povzdignila obrv in opozorila, da bi odločitev lahko imela ogromen vpliv na tehnološko industrijo in inovacije na področju pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Applova zahteva po prepovedi prodaje omenjenih naprav v ZDA je zgolj prilila olje na ogenj.

Manj inovacij

Patentni spor bi sčasoma lahko pripeljal do industrijskega premirja, pri čemer pa si nobena stran v strahu pred novimi patentnimi kršitvami ne bo upala razvijati in inovirati. Lahko bi prišlo do stanja, podobnega minskemu polju, kjer bo ena stran vedno zaskrbljena glede podobnega razvoja izdelkov na drugi strani, so odločitev komentirali v podjetju Microsoft.

Tori meni, da bo inovacij količinsko več, "vendar bodo 'na silo'. Proizvajalci bodo morali razvijati drugačne vmesnike, čeprav potrošnikom ne bodo nujno všeč," je povedal programer in dodal: "Zato bo novincem težje prodreti z izdelki. Zagotovo bo med temi inovacijami tudi kakšna zelo dobra, tako da ni vse povsem črno."

Apple je na primer uveljavljal patent na funkcijo "zoomiranja" z uporabo dveh prstov (t.i. Pinch to zoom). Dejstvo pa je, da je ta funkcija za napravah, ki delujejo na dotik, tako pogosta, da jo lahko primerjamo z različnimi, a zelo podobni oblikami volana v avtomobilih. "Industrija se premika zelo hitro in obe strani razvijata nove funkcije, ki bazirajo na idejah, ki so med nami že več desetletij," so v izjavi za javnost zapisali v podjetju Google.

Višje cene za potrošnike

Porota je potrdila veljavnost Applovih obstoječih patentov. Posledično bi podjetje iz Cupertina tako lahko za uporabo tehnologij, zaščitenih s patenti, začelo drugim uporabnikom zaračunavati višje cene. Višji stroški pa bi lahko pripeljali do višje dene naprav za končne uporabnike. Applova zmaga bi lahko pomenila tudi višje pristojbine za uporabo patentov drugih tehnoloških podjetij, kot sta Microsoft in Research in Motion.

"Takšne sodbe dvigujejo cene naprav in zmanjšujejo konkurenco. Za podjetnike to pomeni več nevarnosti pri vstopu na mobilne trge (ne nujno telefonov), saj bodo v primeru uspeha napadeni s tožbami in bodo potrebovali 'prijazno' zaščitno perut katerega  od velikanov," je še povedal Tori in pripomnil, da "patentni sistem obstaja zaradi napredka družbe kot celote, a se zdi da v trenutni obliki marsikdaj doseže nasprotni učinek."

Preberite še:

Težave za Samsung pomenijo vzpodbudo tudi za BlackBerry, Microsoft in Nokio

Samsung mora Applu plačati dobro milijardo dolarjev, a se bo pritožil